U deset godina promijeni se niz trendova, a oni ne zaobilaze ni roditeljstvo. Mama Michelle Heiner za Mommy Nearest osvrnula se na najzanimljivije roditeljske trendove koji su obilježili proteklo desetljeće. Neke od njih prije dvadeset godina nismo mogli ni zamisliti, a danas su se toliko ukorijenili u našu kulturu, da imamo osjećaj da su oduvijek tu.

Zabava za otkrivanje spola

Blogerica Jenna Karvunidis održala je 2008. prvi gender reveal party u kojem je pred prijateljima i obitelji otkrila da nosi djevojčicu uz ružičastu kremu na torti. Od tada su ove zabave postale iznimno popularne diljem svijeta, a roditelji ulažu priličnu svotu novca i vremena za pripremu zabave koja će otkriti bližnjima spol njihova djeteta. Ceremoniju uglavnom prenose i na društvenim mrežama.

Roditeljski stilovi

Jeste li helikopter ili lokva roditelj? Birate li podržavajuće ili autoritativno roditeljstvo. U posljednjem desetljeću različite odgojne perspektive dobile su imena i postale roditeljski stilovi. Ovaj su trend posebno popularizirali suvremeni psiholozi i pedagozi te Instagram mame.

Eko roditeljstvo

Roditeljstvo bez parabena i ftalata, bez GMO namirnica, održivo i organsko. Više nego ikada prije, roditelji pažljivo čitaju sastojke na svim proizvodima koji dolaze u kontakt s njihovom djecom. Plastika se sve više zamjenjuje s održivim materijalima poput bambusa i drva, odjeća je od organskog pamuka, a posebna se pažnja pridaje dječjoj kozmetici.

Koji su roditeljski trendovi obilježili desetljeće
Shutterstock 

Vrijeme na ekranima

Sve je više članaka i stručne literature koja obrađuje štetnost vremena provedenog na ekranima kod djece. Istraživanja su potvrdila snažan negativan utjecaj na razvoj dječjeg mozga te na sve veću pojavu deficita pažnje kod djece koja previše vremena provode pred ekranima. Ipak, više nego ikad prije, djeca žive uz ekrane, uče na njima, igraju se i komuniciraju. Čini se kako je riječ o temi koja će obilježiti i sljedeće desetljeće.

Djeca na Instagramu

Otkako je 2010. ušao u naše živote, Instagram vrvi slikama i snimkama beba i djece. Roditelji počinju izlagati djecu na Instagramu još od slike s prvog ultrazvuka, a nastavljaju bilježenjem djetetovih mjeseci, rođendana, prvih koraka, osmijeha. Mnogi roditelji djecu koriste i u svrhu zarade prilikom promoviranja proizvoda.

Beba fotografija.jpg
Shutterstock 

Iskreno roditeljstvo

Društvene su mreže pomogle mnogim roditeljima da iskreno progovore o teškoćama roditeljstva i da za to dobiju podršku online zajednice. O roditeljstvu se nikad nije iskrenije govorilo, a sve je više majki koje otvoreno pokazuju i svoju ranjivost, tijelo u postpartumu, rezove i ožiljke od poroda te šalju podršku drugima.