Izabrati ime za bebu važan je projekt, a osim što se ime treba sviđati i mami i tati, dobro je istražiti i značenje koje stoji iza njega. Postoje imena koja su izvorno bila muška imena, a kasnije su preinačena u ženska.

Ime Andrea ili Andreja jedno je od njih. Ovo je ime grčkog podrijetla, a dolazi od riječi andreia (ανδρεια), što znači ‘hrabrost’, ‘muževnost’. Za vrijeme antike mušku inačicu Andreas nosili su dječaci rođeni u obiteljima vojnika jer se u davna vremena nasljeđivala i profesija.

Tek kasnije, nakon širenja kršćanstva andreia je postala žensko ime Andrea, a po uzoru na apostola Andriju.

Andrija je bio jedan od učenika Ivana Krstitelja i jedan od prvih koji je prepoznao Isusa kao Mesiju. Nakon uskrsnuća, nastavlja propovijedati u Maloj Aziji i Grčkoj, a u srednjem vijeku postao je jedan od najpopularnijih svetaca te je izabran za zaštitnika Rusije, Grčke i Škotske.

Ime Andrea ili Andreja trenutno je među 50 najpopularnijih imena u Splitu, dok u Zagrebu nije baš zastupljeno. Postoje još neke varijante ovoga ženskog imena koje su se unatrag nekoliko desetljeća koristile na našem području: Andi, Andreana, Andreani, Andrina.