Organizacija dječjeg rođendana nekim je roditeljima veliki užitak, dok neki zaziru od velikih priprema i zabava s mnogo djece. Ljeti je organizacija rođendana još i teža budući da mnogi godišnje odmore provode dalje od kuće i teško je okupiti obitelj i djetetovu ekipu na jednom mjestu. Ako je vaša obiteljska dinamika mirnija, težite jednostavnosti i uživanju u svakodnevnim trenucima, djetetov rođendan možete obilježiti na nekoliko zanimljivih načina koji ne uključuju tulum.

Iskustva su važnija od darova

Prevelika očekivanja od obilježavanja djetetova rođendana mogu nam uzrokovati nepotreban stres i natjerati nas da se upustimo u nešto za što nemamo dovoljno kapaciteta ni novaca.

Ponekad je popodnevno druženje uz sladoled ili kolač s bakama i djedama te najbližom obitelji sasvim dovoljno za proslavu. Poznajete ljude koji vam dolaze, znate što možete očekivati i lako se s njima dogovorite za poklon koji će dijete zaista koristiti, najbolje zajednički kako bi izbjegli previše stvari.

Poklanjanje jedinstvenog iskustva djetetu, jedan je od najljepših poklona, ali i prilika za proslavu, bez pompe. Odvedite dijete u muzej, vodeni park, u kazalište ili na neki izlet. Možete otići i na obiteljsko putovanje, a iskustvo prilagodite djetetovoj dobi. Takav će rođendan zasigurno pamtiti dugo, a i vi ćete ga moći proslaviti kako spada sa svojim djetetom, bez sati provedenih u pripremi tuluma.

obitelj na skijanju
Shutterstock 

Zanimljive rođendanske tradicije

Rođendani su idealni za pokretanje nekih novih obiteljskih tradicija koje djeca onda s radošću mogu iščekivati iz godine u godinu. To može biti poseban obiteljski ručak ili večera, nešto što ćete učiniti za svoje dijete samo tada ili nešto što će dijete učiniti za druge.

Jedna varijanta je pretvoriti djetetov rođendan u DA dan u kojem ćete djetetu ispunjavati želje. Važno je da za ovu igru odmah u početku odredite pravila, na što sve možete pristati, a na što ne, kako se to ne bi svelo na kupovinu igračka ili slično.

Nekoliko tjedana ili dana prije rođendana s djetetom možete izraditi scenarij za njegov savršeni dan pa ga pokušati ostvariti, u skladu s mogućnostima.