Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOLAZI IZ ANITČKOG VREMENA I NOSILI SU GA HRABRI RATNICI: Muško ime čije značenje mnogi ne znaju, a prelijepo je!

Autor Sanja Matasić

Ime Filip nosili su mnogi carevi, ratnici i filozofi, i to s razlogom

 dječak sa životinjama Izvor: Shutterstock

Jedno od imena koje roditelji rado biraju za svoga malenoga dječaka je ime Filip. Zvučno je i kratko, a njegovo je značenje malo izvan konteksta suvremenoga vremena iako bismo ga mogli protumačiti i na nama blizak način.

Ovo je staro grčko ime i u vrijeme antike bilo je vrlo popularno, i to zbog svoga značenja‘onaj koji voli konje’. Dolazi od grčke riječi filipos (grčki φίλιππος) i ima značenje 'prijatelj konja'. Naime, u ta drevna vremena konji su bili vrlo cijenjene životinje i od važnog životnog značaja. Muškarac koji bi u antici posjedovao konja, bio bi najčešće hrabar ratnik, a osoba koja je voljela i razumjela ove životinje u sebi bi nosila duh slobode, snage i tjelesnu ljepotu dostojnu jednoga brzonogoga vranca.

Stoga, ime Filip nije samo značenjski ‘onaj koji voli konje’, već i osoba plemenita i slobodnoga duha, koja može razumjeti i voljeti ove divne životinje. U antičko vrijeme ime Filip nosili su generali, filozofi i u društvu ugledni muškarci.

Kao i većina popularnih imena u Europi, i ovo je imalo važnu ulogu u Bibliji i širilo sa zajedno sa širenjem kršćanstva.

Ime Filip je 2017. godine ušlo među 10 najomiljenijih muških imena u Zagrebu i Beogradu, a popularno je i u Sloveniji i Crnoj Gori.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije