Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto neobično ime za bebu nije uvijek najbolji izbor?

U današnje vrijeme neobična imena za bebe pravi su trend. No, ponekad stvari izmaknu kontroli. Sigurno ste upoznali barem jedno dijete čije ime niste mogli ni izgovoriti, a još manje zapamtiti

U današnje vrijeme neobična imena za bebe pravi su trend. No, ponekad stvari izmaknu kontroli. Sigurno ste upoznali barem jedno dijete čije ime niste mogli ni izgovoriti, a još manje zapamtiti. Zašto neobična imena, kako bi vaše dijete bilo jedinstveno, ipak ponekad nisu najbolji izbor?

Ako je dijete previše različito, to mu kasnije tijekom života može stvoriti probleme, pogotovo u današnje vrijeme kada je sitnica dovoljna da dijete bude ismijavano u školi.

Štoviše istraživanja diljem svijeta koja su bila usredotočena upravo na davanje neobičnih imena djeci su došla do jedinstvenog zaključka: Djeca s neobičnim i rijetkim imenom češće će biti smatrana opasnima i rizičnima.

Jednostavne izjave više su uvjerljive iz usta osobe s jednostavnim i "običnim" imenom, u odnosu na one s modernim imenima.

Voditeljica istraživanja, Eryn Newman s Victoria University of Wellington u Novom Zelandu, objašnjava zašto neobična imena mogu biti pokretačem predrasuda: "U drugim istraživanjima je već dokazano kako ljudi misle da su dodaci hrani s lakšim imena sigurniji za konzumiranje od onih s teškim i neobičnim imenima. Tako da ne mislim da je stereotip o stranim imenima. Umjesto toga, mi mislimo da jednostavna imena daju osjećaj sigurnosti i čine osobe mnogo jednostavnijima."

Ovo je samo jedno u nizu istraživanja koje je dokazalo kako ime može doslovno otvoriti ili zatvoriti neka vrata tijekom životnog napredovanja. U obzir treba uzeti i činjenicu da će dijete tijekom života dobiti mnogo nadimaka, a svi su povezani s imenom. Koji nadimci vam prvi padaju na pamet? Hoće li ih se dijete sramiti?

Tekst: preuzet s www.index.hr/mame

Foto: Profimedia

Najnovije