Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEPOKOLEBLJIVI I SNAŽNI KROZ TEŠKE ŽIVOTNE IZAZOVE: Predivno značenje imena Petar i Petra

Autor Sanja Matasić

Imena Petar i Petra jedna su od najrasprostranjenijih u svijetu i imaju mnoge verzije na različitim jezicima

 dječak i djevojčica Izvor: Shutterstock

Petar i Petra imena su koja ćete poželjeti dati svojoj djeci ako ste očarani ljudskim osobinama kao što su – čvrstoća, snaga i izdržljivost.

Jer, značenje ovoga imena dolazi od grčke riječi pétros (grčki Πέτρος) što znači 'kamen, stijena'. Stoga, nije čudo što je jedan od najčvršćih Isusovih apostola nazvan Petar. Ako možda ne znate, Petrov je kršćanski život bio prožet mnogim teškim iskušenjima, a umro je na križu, samo što je zahtijevao da njegov križ bude okrenut prema dolje jer je smatrao da nije dostojan smrti kakva je bila Kristova.

Petrova životna priča govori o njegovoj nadnaravnoj izdržljivosti, nepokolebljivosti i borbenosti, bez obzira na najteže životne okolnosti. Možemo reći da je njegova osoba pravi predstavnik imena koje nosi ovo značenje.

Kada govorimo o značenju imena Petar, treba naglasiti da je njegovo pravo ime bilo Šimun, što znači ‘kao nošen vjetrom’, a Isus mu je mijenjajući ime u Petar (stijena), pridao posve drukčiju osobnost.

Ime Petar pa tako i njegova ženska varijanta Petra, od srednjeg je vijeka popularno na području Europe, a u našim je krajevima popularnije unatrag 10-ak godina.

Možda će vas zanimati

Najnovije