Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAJKA PROBUŠILA UŠI 4-MJESEČNOJ BEBI I IZAZVALA LAVINU KRITIKA: Stručnjaci otkrili dokad je dobro pričekati s tim

Autor Sanja Matasić

Kada djetetu probušiti uši? Mama objavila 'live' snimku bušenja ušiju svojoj bebici i uzdrmala javnost

 bušenje ušiju.jpg Izvor: TikTok Screenshot

Bušenje ušiju malim bebama tema je koja je od davnina aktualna, a mišljenja roditelja su podijeljena. No viralna TikTok snimka mlade Britanke izazvala je veliku raspravu jer ide ‘live’, a bebica nema više od 4 mjeseca.

Na snimku nisu reagirali samo pratitelji na TikToku, među kojima je bilo i mnogih koji su mamu osudili, nego i na jednoj od javnih televizija povedena je debata u kojoj je prevladalo mišljenje da je bušenje ušiju bebi jednako zlostavljanju djeteta jer se bebici nanosi tjelesna bol (a ne u medicinske svrhe).

Kada pogledate snimku, vidjet ćete kako bebica plače, ne samo zbog boli, već da je vidno uznemiren i uplašen.

@f0reign.london444#newborn#earpiercing#babyearpierced#babyearpiercing#fy#fypシ#foryou#socute#mamaboy#babyg♬ original sound - London

No oštre kritičare najviše je ostavila u šoku mamina rečenica: 'Gledajte kako mojoj bebici buše uši. Tako sam ponosna. Izgledaš tako slatko.'

Naravno, svaki roditelj odlučuje što je najbolje za njegovo dijete, ali treba imati na umu da stručnjaci ipak preporučuju da se bušenje ušiju ne radi u ovako ranoj dobi, odnosno da se odgodi barem do djetetove 4. godine života.

Što je potrebno znati prije bušenja ušiju malome djetetu?

Djetetovo uho raste do otprilike 4. godine života zbog čega se rupica za naušnicu, probušena u prvoj godini, može pomaknuti iz centra. Zato je možda bolje malo pričekati s ranim bušenjem ušiju. Nadalje, potrebno je da dijete prvo vrijeme nakon bušenja nosi medicinske naušnice, koje bi trebale prevenirati infekcije i alergije, odnosno naušnice od plemenitih metala koji su niskoreaktivni i sami održavaju sterilnost rane

Alergijske reakcije na naušnice su ipak moguće. Pojavi li se na mjestu rupice crvenilo, oticanje ili gnojni iscjedak, ranu isperite alkoholom i pođite pedijatru.

Također, kod odabira naušnica trebalo bi se odlučiti za one koje dijete ne može slučajno potegnuti u igri i tako se ozlijediti.

Možda će vas zanimati

Najnovije