Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majka četvero djece o borbi s rakom dojke: 'Bila sam zatečena, jer nisam napipala nikakvu kvržicu!'

Povodom obilježavanje pete javnozdravstvene akcije Bra Day & Dan Dojki u Hrvatskoj, Zagrepčanka Tomislavka Buhiniček progovorila je o suočavanju s bolešću, ali i s odstranjivanjem i rekonstrukcijom dojki nakon dijagnoze raka

 žena oboljela od raka treba utjehu

Više od 2500 žena godišnje u Hrvatskoj oboli od raka dojke. Uz najvažniju borbu, a to je ona za život, veliki broj žena tijekom i nakon liječenja suočava se s odstranjivanjem oboljelih dojki, što sa sobom, očekivano, nosi gubitak samopouzdanja te dodatan psihički stres. Povodom obilježavanja jubilarne, pete javnozdravstvene akcije Bra Day & Dan Dojki u Hrvatskoj, svoju hrabru priču o borbi s rakom podijelila je Zagrepčanka Tomislavka Buhiniček, majka četvero djece, kojoj su odstranjene i rekonstruirane obje dojke.

Majka četvero djece s ovom najtežom dijagnozom

suočila se na redovnom kontrolnom pregledu, na koji je pristupila bez ikakvih

simptoma bolesti. Na dodatnim pretragama otkriven joj je „carcinoma mammae ductale

in situ“.

"Bila sam zatečena s obzirom na to da nisam napipala nikakva zadebljanja ili kvržice u tkivu. Prvo što sam željela saznati od svog liječnika bilo je koja je daljnja procedura, što mogu očekivati i što me čeka u najboljem, a što u najlošijem scenariju“, prisjeća se Tomislavka Buhiniček kojoj je liječnik predložio rekonstrukciju obje dojke, na čemu mu je iznimno zahvalna.

"Nakon uspješnog zahvata, slijedilo je prilično naporno razdoblje oporavka koji je svojedobno malo otežala situacija vezana za karantenu i COVID-19, no, uspjela sam. Jako sam zadovoljna cijelim načinom i pristupom liječenja. Danas ponovo imam samopouzdanja, volim sebe i svoje rekonstruirane dojke“, kaže Tomislavka.

Vraćanje psihofizičke cjelovitosti koje uključuje psihološku pomoć nakon proživljenih traumatičnih događaja te rekonstrukciju dojke važna su zadaća liječnika kako bi pacijenticama olakšali život tijekom liječenja i nakon njega. Upravo vođena ovim načelima, Hrvatska liga protiv raka obilježila je međunarodni Dan dojki & Bra Day. U skladu s epidemiološkim uvjetima pokretač Bra Day-a u Hrvatskoj doc. dr. sc. Domagoj Eljuga održao je zanimljivo predavanje i edukaciju kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te kakoosvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka.

“Potrebno je jasno i nedvosmisleno poručiti svim ženama kako rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti, niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata. Svaka bolesnica oboljela od raka dojke prolazi kroz redovite kontrolne preglede prema smjernicama za praćenje nakon postavljanja dijagnoze i liječenja bez obzira na vrstu kirurškog zahvata koji je napravljen. Zato je najbitnije dobro se informirati“, istaknuo je onkoplastični kirurg doc. dr. sc. Domagoj Eljuga te dodao: “Cilj je multidisciplinarni i sveobuhvatni pristup koji obuhvaća rano otkrivanje, uspješno liječenje i kada za to postoji medicinska indikacija, rekonstrukciju dojke odmah po njezinom odstranjivanju. U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom, kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata.”

Inicijalni koncept Bra Day u Kanadi je osmislio plastični kirurg dr. Mitchell Brown 2011. godine, a u Hrvatskoj se počeo obilježavati prije pet godina.

Fotografije: press i Profimedia

Najnovije