Cijene hrane su došle do neba, a ako imate višečlanu obitelj, trebalo bi je nahraniti, ali tako da to ne bude samo hrpa škroba, nego da taj obrok ima i neke zdrave sastojke. Baš zato smo potražili savjet mame Zrinke, koja vodi blog Mamin ručak, a ona je podijelila s nama pet recepata koji ne samo što se brzo pripremaju nego u 50 kuna možete sakupiti i prilično zdravih nutrijenata. Vjerujemo da ćete pronaći za sebe barem jedan ili dva koji će željeti jesti i oni najmlađi članovi vaše obitelji.

Rižoto sa slanutkom

rizoto sa slanutkom.jpg
Mamin ručak 

 Sastojci:

400 g riže okruglog zrna
1 veća glavica luka
2 mrkve
1 crvena paprika
1 tikvica
3 režnja češnjaka
150 g konzerviranog slanutka
600 ml vode ili temeljca
maslac
peršin
sol
papar
maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovom ulju prepržite na sitno narezan luk, dodajte na kockice narezanu mrkvu i papriku te tikvicu. Pirjajte oko 5-10 minuta. Posolite i popaprite. Kada povrće omekša, dodajte rižu.

Rižu prvo tostirajte (na suho, bez dodavanja vode), pa je onda zalijevajte temeljcom ili običnom vodom. Pazite na omjer. Za svaku šalicu riže, potrebne su vam 2 šalice temeljca ili vode. Kada je riža pri kraju, dodajte ocijeđeni slanutak iz konzerve, naribani češnjak i na sitno narezan peršin. Promiješajte. U gotov rižoto dodajte komad maslaca i sve lijepo promiješajte. Po želji, možete dodati i naribani parmezan. 

Salata s lešo mesom

salata s lešo mesom.jpg
Mamin ručak 

 Sastojci:

500 g lešo mesaJa sam koristila govedinu, ali možete i junetinu ili teletinu
1 glavica luka
200 g kukuruza
3 jaja
salata po izboruKristal salata, endivija, rikula, matovilac
sol
papar
ocat 
maslinovo ulje

Priprema:

Lešo meso iz juhe narežite na manje komade, veličine zalogaja. Salatu operite i narežite na manje komade, luk narežite na ploške, a jaja skuhajte u tvrdo i narežite na ploške.

Sve sastojke promiješajte u zdjeli za salatu, dodajte kukuruz, posolite, popaprite te dodajte maslinovo ulje.

Teleća jetrica u umaku s palentom

teleca-jetrica-u-umaku-s-palentom-1024x461.jpg
Mamin ručak 

Sastojci:

500 g telećih jetrica
oštro brašno
1 glavica luka
4 režnja češnjaka
peršin
150 g pasirane rajčice
lovorov list
palenta
sol
papar
maslinovo ulje

Priprema:

Teleća jetrica izrežite na fete ili na trakice. Po želji! Uvaljajte ih s obje strane u oštro brašno. Na tavi na maslinovom ulju stavite dinstati luk i češnjak, kada omekšaju, izvadite ih van iz tave. U tavu ulijte još malo maslinovog ulja i stavite jetrica. Neka se prže po 2 minute sa svake strane.
U tavu vratite luk i češnjak, dodajte lovorov list i pasiranu rajčicu. Posolite, popaprite i poklopite tavu ili posudu u kojoj kuhate.
Poklopljeno kuhajte 15 tak minuta. Za to vrijeme u drugoj posudi u posoljenoj vodi sa žlicom maslinovog ulja skuhajte palentu.
Pečena jetrica pospite peršinom i poslužite uz palentu!

Tjestenina s pestom od kelja

tjestenina s pestom od kelja.jpg
Mamin ručak 

 Sastojci:

manja glavica kelja ili pola veće
1 režanj češnjaka
Peršin
parmezan
300 g tjestenina po izboru
sol
papar
maslinovo ulje

Priprema:

Kelj kratko prokuhajte u posoljenoj vodi, da 'povene'. U istoj vodi skuhajte tjesteninu i sačuvajte malo tekućine u kojoj se kuhala.
Blanširanom kelju dodajte češnjak, parmezan, peršin, sol, papar i maslinovo ulje. Sve zajedno usitnite štapnim mikserom.
Pesto promiješajte s tjesteninom, zajedno s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Uživajte u brzom i zdravom ručku!

Grah s ječmom

grah s ječmom.jpg
Mamin ručak 

Sastojci:

500 g kozerviranog graha (naravno možete koristiti i suhi grah) 
1 glavica luka
pola poriluka
3 režnja češnjaka
2 mrkve
2 crvene paprika
2 krumpira
200 g ječma
malo pancete
150 ml pasirane rajčice
1 žličica mljevene crvene paprika
lovorov list
peršin
sol
papar
maslinovo ulje

Priprema:
Ječam potopite dva sata prije kuhanja ili večer prije. Stavite ga kuhati u posoljenu vodu. Na maslinovom ulju stavite dinstati luk, poriluk, češnjak i pancetu. Kada povrće i panceta poprime lijepu boju dodajte na kockice narezanu mrkvu, papriku i krumpir. Posolite, ne previše zbog pancete, dodajte mljevenu crvenu papriku i lovorov list. Dinstajte 5-10 minuta.
Dodajte malo pasirane rajčice i ulijte vodu da prekrije sve sastojke. 
Pred kraj kuhanja dodajte ječem, koji ste procijedili, konzervirani grah i peršin. Posolite i popaprite po potrebi i kuhajte još 10-tak minuta.