Adhara Perez, kojoj je sa tri godine dijagnosticiran Aspergerov sindrom, živi u Tlahuacu u Meksiku i sanja o tome da jednoga dana postane astronautkinja.

Njezina je majka primijetila da djevojčica kao dvogodišnjakinja slaže kockice u redove I satima sjedi na jednome mjestu samo se njišući u istome ritmu.

Aspergerov sindrom je poremećaj iz spektra autističnih poremećaja, a karakteriziraju ga kvalitativni nedostaci u društvenoj interakciji, stereotipni i ograničeni načini ponašanja, aktivnosti i interesi te zaostajanje u kognitivnom razvoju ili općenito zaostajanje na planu jezika i govora.

Također, jedan od simptoma je intenzivna preokupacija točno određenom temom, jednostrana govorljivost i fizička nespretnost.

View this post on Instagram

A post shared by Adhara Pérez Sánchez Oficial (@adhara.maite.perez.sanchez)

Očito, s koeficijentom inteligencije od 162, ne možemo reći da je djevojčica zaostala u kognitivnom razvoju, ali zbog otežane komunikacije doživjela je nekoliko težih depresivnih epizoda pa nije željela ići u školu.

Njezina mama Nallely Sanchez ispričala je kako je djevojčica zbog svoje različitosti često bila zlostavljana od svojih vršnjaka. ‘Vidjela sam kako se s djevojčicama igrala u kućici, a one su je zaključale I potom počele zvati pogrdnim nazivima kao ‘luda čudakinjo’. Potom su kamenjem počele gađati kućicu. Tada sam rekla da ne želim da moja kći pati zbog toga što je različita.

Adharina majka odvela je djevojčicu na psihoterapiju gdje su joj utvrdili natprosječnu inteligenciju i genijalnost.

View this post on Instagram

A post shared by Adhara Pérez Sánchez Oficial (@adhara.maite.perez.sanchez)

Unatoč svim preprekama, Adhara je do 8. godine života završila i osnovnu i srednju školu. Upisala je online dva fakulteta i napisala knjigu 'Do Not Give Up.'

Trenutno, Adhara radi na osmišljavanju pametne narukvice za praćenje emocija djece s poteškoćama u razvoju koja može prevenirati različite emotivne ispade, što je važno za njihovu socijalizaciju.

Profesori sa Sveučilišta u Arizoni, kao i oni s Rise Sveučilišta već su ‘bacili oko’ na ovu malu genijalku I ponudili joj stipendiju za studij astrofizike.  Također, Adharu su primili na International Air and Space Program (IASP), u Alabami, gdje će dobiti priliku učiti od vrhunskih znanstvenika i sudjelovati u projektima.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Instagram