Pred nama su božićni blagdani pa donosimo 15 savjeta kako sačuvati duh Božića i blagdane i učiniti posebnima te nezaboravnima.

1. Razgovarajte s djecom o svojoj uobičajenoj blagdanskoj tradiciji i pokušajte je obogatiti nekim novim aktivnostima.

2. Pazite da članovi vaše obitelji i prijatelji, koji žive sami, ne budu zaboravljeni. Učinite nešto više od slanja sms čestitke; pošaljite im poklon, dulje pismo ili ih nazovite putem videochata.

3. Izvadite papir, bojice i blagdanske naljepnice i zajedno s djecom izradite božićne čestitke za ljude u staračkim domovima, djecu bez roditelja, starije ljude u susjedstvu...

4. Razgovarajte s djecom o tome kako će izgledati njihov savršen Božić, jednoga dana kada oni budu odrasli. Neka ga opišu ili nacrtaju, a njihov sastavak ili crtež spremite. Jednom kada odrastu tome ćete se vi jako veseliti.

5. Od papira izradite s djecom male lutkice te osmislite i uvježbajte lutkarsku predstavu koju ćete izvesti na Badnjak, to može biti jako ZABAVNO! A  možda i postane vaš novi božićni običaj...

mama i kćer kite božićnu jelku
Shutterstock 

6. Napravite vrući kakao, kolačiće i kokice. Zatim svi zajedno sjednite i omotajte poklone za širu obitelj.

7. Sad kada imate više vremena, smislite poklone koje vi i djeca možete izraditi sami.

8. Razmislite o razlozima zašto volite svoju obitelj i prijatelje, a onda to zapišite. Svima dajte do znanja koliko vam znače.

9. Gledajte božićne filmove zbog koji osjećate nostalgiju. Dodajte nekoliko novih na listu.

10. Slušajte božićnu glazbu kad god se vozite u autu.

11. Napravite sami ukrase za bor. Možete izgraditi i malo selo od slatkiša s kućicom od medenjaka i snjegovićima od bijelog sljeza.

12. Kada planirate jelovnik za božićni ručak, neka svatko u obitelji izabere jedno jelo koje još nije probao.

13. Zabavite se uoči Božića slaganjem liste najboljih i najgorih blagdanskih filmova i pjesama. Možete napraviti i spisak najluđih božićnih sjećanja i obiteljskih dogodovština.

14. Sjetite se nečega dobrog što vam se dogodilo svakoga mjeseca tijekom protekle godine. Zapišite to na komad kartona. Sretne misli ukrasite šljokicama i markerima u boji i objesite ih kao dio božićnih ukrasa.

15. Na božićno jutro otiđite u šetnju kako biste bili motivirani za otvaranje poklona. Prošećite se po mraku kako biste gledali božićna svjetla, ili poslijepodne, kako biste se sjetili da u vašem susjedstvu žive drugi ljudi. Ako imate drage susjede, ostavite im čestitku, s lijepim mislima, na vratima.