Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krunoslav Capak: 'Razmatra se otvaranje škola!'

Ne smijemo zaboraviti da se nalazimo usred opasne epidemije, no nastavi li se povoljna epidemiološka situacija - u posljednja 24 sata samo je 10 novozaraženih u Hrvatskoj! - za očekivati je popuštanje mjera. No to će se, upozorili ...

 povratak u školu nakon krize s koronavirusom

Ako se još nekoliko dana nastavi povoljna epidemiološka situacija, kakva je trenutačno u Hrvatskoj, u razmatranje će se staviti i odluka o ponovnom otvaranju škola. To je na press konferenciji Kriznog stožera u ponedjeljak, 20. travnja, rekao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. No, s obzirom da, kako je rekao ovaj stručnjak, nastava na daljinu u Hrvatskoj dobro funkcionira, za sada se razgovaralo samo o tome da se u školu vrate oni kojima nastava na daljinu najteže pada, primjerice djeca koja imaju asistente u nastavi i maturanti. Inače, u posljednja 24 sata od koronavirusa je u Hrvatskoj zaraženo samo 10 osoba. Istovremeno je obavljen velik broj testiranja – čak 1420 – što sve daje nadu kako bi uskoro mogli dočekati i ozbiljnije popuštanje mjera.

Najavljeno je i to kako bi do kraja tjedna mogla započeti i

serološka testiranja, kojima bi se utvrdilo kolika je stvarna brojka ljudi koji

su imali koronavirus, a da to nisu ni znali. U prvoj fazi testirat će se 1100

ispitanika, a rezultati će biti vrlo brzo gotovi.

„Koliki će taj postotak biti ovisi o populaciji koja se testira. Ako, primjerice, testiramo zdravstvene radnike, za očekivati je da će te brojke biti nešto veće. Nekada je taj postotak ispod 1%, nekada ide i preko 10%, tako da se ne bih upuštala u nagađanja“, rekla je prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Dan ranije objasnila je također kako je ovaj virus novi, pa se ne može znati osigurava li prisutnost antitijela u krvi kratkoročni ili dugoročni imunitet, tj. je li osoba koja je preboljela bolest Covid-19 zaštićena od koronavirusa jedno kraće vrijeme ili zauvijek. Ako je imunitet kratkotrajan, onda će cjepivo biti jedino rješenje, slično kao i kod virusa gripe, od kojeg se osoba mora cijepiti svake godine.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije