Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Peti rođendan kampanje "Čitaj mi" održan u Splitu

Peti rođendan nacionalne kampanje „Čitaj mi!“, kojom se potiče čitanje djeci naglas od rođenja, obilježen je na središnjoj svečanosti u Gradskom kazalištu lutaka Split u suradnji s UNICEF-om, Hrvatskim knjižničarskim društvom i ...

Brojne djevojčice i dječaci uživali u predstavi „Som na cilome svitu“, a nakon kazališne predstave djeci su iz svojih omiljenih slikovnica i knjiga čitali splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, olimpijke Ana i Lucija Zaninović, putopisac i alpinist Stipe Božić, književnica za djecu i mlade Vjekoslava Huljić, dr. sc. Joško Markić iz Hrvatskog pedijatrijskog društva, Dragan Lisica, predsjednik podružnice Hrvatskog logopedskog društva i Ana Babić Pezo, savjetnica Pravobraniteljice za djecu. Program proslave nastavljen je na splitskoj rivi, a Međunarodni dan dječje knjige i peti rođendan kampanje „Čitaj mi!“ obilježeni su događanjima diljem Hrvatske.

Čitajući djeci i aktivnim uključivanjem djece u proces čitanja utječemo na njihov cjelokupni razvoj. Nacionalna strategija poticanja čitanja također ističe da je važno posebnu pažnju posvetiti čitanju djeci, jer se ljubav prema čitanju i predčitalačke vještine razvijaju od najranije dobi. "U kampanji "Čitaj mi!" pozivamo roditelje i druge odrasle da budu poticaj djeci u čitanju, daruju slikovnice, razmjenjuju ih i posuđuju u knjižnicama", kazala je Kristina Čunović, koordinatorica nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja.

O uspješnosti prvih pet godina kampanje najbolje govore sljedeći podaci:

  • održano je preko 1000 događanja u kojima je sudjelovalo 50 tisuća djece i roditelja

  • u kampanju je uključeno oko 200 narodnih i školskih knjižnica

  • prikupljeno je 16 tisuća slikovnica koje su darovane dječjim odjelima bolnica, domovima zdravlja i pedijatrijskim ambulantama, Crvenom križu, dječjim vrtićima, udrugama itd.

  • UNICEF je osigurao slikovnice i bojanke za 900 siromašnih obitelji

  • Uz financijsku potporu UNICEF-a tiskano je 4 000 slikovnica za bebe „Gledaj ova mala slatka lica“, koje su podijeljene pedijatrima u više županija.

  • UNICEF je u suradnji s Udrugom Roda, Hrvatskim čitateljskim društvom i Udrugom Medioteka osigurao 5 000 slikovnica za djecu roditelja lišenih slobode, za pedijatrijske čekaonice, te za potrebe školskih pedagoga i psihologa.

  • Otvorene su male knjižnice u dječjim vrtićima, pedijatrijskim ambulantama i domovima zdravlja diljem Hrvatske.

  • Održana su brojna predavanja za roditelje o važnosti čitanja djeci i zabilježen porast upisa djece u knjižnice.

  • U akcijama kampanje sudjelovalo je preko 5 000 volontera.

Cilj nacionalne kampanje „Čitaj mi!” je da svako dijete u Hrvatskoj ima pristup slikovnicama i knjigama za djecu, jer samo petnaest minuta čitanja dnevno djeci donosi dugoročnu dobrobit – bogatiji vokabular, poboljšavanje kognitivnih sposobnosti djeteta i razvoj vještina čitanja i pisanja.

Vrijednost kampanje „Čitaj mi!” pokazuje i ponovna nominacija za najprestižniju međunarodnu nagradu u svijetu dječje knjige - Astrid Lindgren Memorial Award - ALMA 2018.

Tekst i foto: press

Najnovije