Poznato je da trudnice imaju ćudljiv apetit i neobične želje oko hrane, a iako je normalno da apetit raste kako beba u trbuhu raste, stručnjaci se slažu da je zabluda da trudnice trebaju jesti za dvoje. No trudnoća je i prilika da se brinete o sebi i priuštite si nešto što volite. Ako ste ljubiteljica slatkog, razveselit će vas ovo istraživanje.
Prema istraživanjima, trudnice bi trebale jesti čokoladu jer ova poslastica ima odličan učinak na mamu i bebu, ali naravno, trebale bi je jesti samo umjereno.
Evo koje sve dobre učinke čokolada ima na mamu i bebu zbog korisnih sastojaka koje sadrži.
Antioksidansi - pomažu eliminirati slobodne radikale u tijelu. Istraživanja pokazuju da oksidativni stres također doprinosi preeklampsiji, zbog čega je unos antioksidansa tijekom trudnoće koristan.
Magnezij - mnogi ljudi imaju manjak magnezija, a konzumacija čokolade može to nadoknaditi. Magnezij je posebno važan tijekom trudnoće jer se nedostatak ovog minerala povezuje s preeklampsijom, a neki stručnjaci tvrde da pomaže u ublažavanju jutarnjih mučnina.
Resveratrol - još jedan dobar sastojak čokolade, koji štiti mozak i živčani sustav.
Endorfini - ova poslastica sadrži fenetilamin koji potiče lučenje endorfina, hormona sreće. Upravo to treba budućim majkama, jer poznato je da psihičko stanje i emocije trudnice utječu na bebu. Drugim riječima, sretna mama=sretna beba.
Osim toga, studija je pokazala da unos čokolade tijekom trudnoće štiti bebu od prenatalnog stresa. Također, u ovoj studiji znanstvenici su analizirali razinu stresa trudnica i osjećaj straha kod njihove djece. Trudnice koje su rijetko jele čokoladu bile su izloženije većem stresu, a njihova djeca su imala više strahova.
Dakle, s obzirom na sve, nije naodmet zasladiti dane čokoladom u trudnoći.