Riba i plodovi mora važan su dio nutritivno bogatog jelovnika, a mnogima su i omiljena hrana. Međutim u trudnoći se savjetuje oprez u konzumaciji, pogotovo kad je riječ o ribi bogatoj živom te sirovoj ili nedovoljno kuhanoj ribi te plodovima mora. Također, dobro je i pripaziti na količine ribe koja se jede.

Trudnice ne smiju jesti sirovu ribu - sushi, dimljenu

Istraživanja su pokazala da visoke razine žive mogu oštetiti živčani sustav, bubrege i jetru nerođenih beba. Riba koja sadrži velike količine žive i ne preporučuje se trudnicama je riba koja dugo živi poput morskog psa, sabljarke, skuše i nekih vrsta tune. Meso žutoperajne tune dozvoljeno je povremeno, u manjim količinama.

Dimljena, nedovoljno termički obrađena ili sirova riba poput one u sushiju, ne preporučuje se trudnicama zbog rizika od zaraze bakterijama i parazitima koje mogu biti iznimno opasne u trudnoći. Isto vrijedi i za sirove školjke i druge sirove morske plodove.

Koju ribu trudnice i djeca smiju jesti
Shutterstock 

Koju ribu trudnice smiju jesti?

Dobrobiti ribe za razvoj ploda i zdravu trudnoću su brojne pa bi se ona na tanjuru trudnice trebala naći dva do tri puta tjedno. Visoke razine omega 3 masnih kiselina u ribi, nužne su za zdrav razvoj bebina mozga.

Ribe i morski plodovi koji se preporučuju trudnicama su oslić, srdele, inćuni, bakalar, losos, pastrva, zubatac, som i škampi.

Kada ribu uvesti u prehranu djeteta?

Riba je vrlo zdrav izvor bjelančevina, prepuna je hranjivih tvari te se najlakše probavlja u usporedbi s ostalim mesom. Zbog toga je pogodna da se u djetetovu prehranu uvode već i prije prve godine.

S uvođenjem ribe (koja obiluje i bjelančevinama, vitaminima B3, B12, D i A te mineralima kalcijem, željezom, cinkom i kalijem) u jelovnik bebe možete početi od devetog ili desetog mjeseca života.

Naravno, pojava alergije uvijek je moguća, kao i na niz drugih namirnica te treba početi s vrlo malim količinama dva puta tjedno i promatrati reakciju djeteta. Osim u ribi, kvalitetne ćete masti naći i u ekstra djevičanskom maslinovu ulju (proizvedenom hladnim prešanjem), ali i u drugim uljima od sjemena, kao što su ulje suncokreta, kukuruza...

Koju ribu trudnice i djeca smiju jesti
Shutterstock 

Nekad se djeci s rahitisom davalo riblje ulje koje obiluje vitaminom D, Omega-3 masnim kiselinama i mnogim drugim ljekovitim tvarima. Danas djeca ne moraju trpjeti njegov neugodan okus i miris jer se ono može nabaviti u kapsulama koje se rastvaraju tek u crijevu.

Naravno, ako ste u prilici uvijek je bolje ponuditi obitelji svježu ribu i tako osigurati tijelu potrebne hranjive tvari, a kapsule se mogu ponuditi djetetu u slučaju da za to postoje indikacije i ako to preporuči pedijatar.

Koju ribu djeca smiju jesti?

Najkorisnija riba za mozak je ona masna, koja živi u moru i hladnijim vodama. Sleđ, losos, skuša, tuna, srdelice i ostala plava riba sadrže tekuće kvalitetne masti koje im omogućuju specifičnu živahnost, a što su više tekuće te masti, bolje cirkuliraju krvlju i bolje se prilagođuju strukturi mozga. Plava riba osim toga najbogatija je omega 3 masnim kiselinama koje su nužne za pravilan razvoj i funkcioniranje mozga.

Pored zdravih masnoća riba je bogata i jodom odgovornim za pravilno funkcioniranje štitne žlijezde, a obiluje i kalijem, natrijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, bakrom, željezom i ostalim mikroelementima koji sudjeluju u izgradnji i zaštiti tkiva.

Kao i trudnicama, i djeci se ne preporučuje konzumacija prevelikih količina riba koja sadrži velike količine žive, a to je riba koja dugo živi poput morskog psa, sabljarke, skuše i nekih vrsta tune.