Izabel Kovačić svaki put skriva da je trudna: Zašto neke mame čekaju s objavom trudnoće?

Mnoge trudnice čekaju prije nego sretnu vijest objave svima, a stručnjakinje otkrivaju što sve uzeti u obzir prije objave. Kada ste vi otkrili da ste trudni obitelji, prijateljima, na poslu?

Instagram/izakova

Hrvatski nogometaš i reprezentativac Vatrenih Mateo Kovačić sa suprugom očekuje drugo dijete. Izabel je objavila fotografiju s već prilično velikim trudničkim trbuščićem. 

I prošlu trudnoću tako je skrivala od javnosti prilično dugo, a nije htjela potvrditi da je trudna ni kad su svi mediji nagađali o tome. Zanimljivo je bilo da je nakon medijske objavena društvenim mrežama dijelila stare fotografije, ali i fotografije na kojima su bile čaše s vinom i kamenice, namirnice koje trudnice nikako ne bi smjele konzumirati. Zbog toga su mnogi i dalje sumnjali u trudnoću, piše Story.hr.

Sretnu vijest ipak na koncu potvrdila mjesec i pol kasnije, a njezin suprug Mateo objavio je fotografije iz modne kampanje koju je snimila za svoj brend Lunilou. 

'Danas je moja supruga lansirala novu kolekciju od organskih materijala', napisao je uz fotografiju trudne Izabel te dodao emotikon trudnice. 

Prije rođenja sina Ivana u listopadu 2020. godine dala je prvi intervju na tu temu i objasnila zašto je skrivala trudnoću.

"Trudnoća je za mene nešto sveto. Htjela sam u toj sreći i blagostanju što dulje uživati samo sa suprugom i najužom obitelji, podalje od očiju javnosti, no to se, eto, ispostavilo nemogućim", rekla je za Jutarnji list.

Stručnjakinje otkrivaju što sve uzeti u obzir prije objave trudnoće

Različite se emocije javljaju kada žena ugleda pozitivan test za trudnoću. One su često pomiješane i preplavljujuće. Kad se trudnoća potvrdi, žena odabire hoće li radosnu vijest podijeliti i s kim. Khristee Rich i Liesel Teen, stručnjakinje za porod, za Motherly su objasnile postoji li pravo vrijeme za objavu trudnoće i što sve žene trebaju uzeti u obzir prije te objave.

Mnoge trudnice čekaju kraj prvog tromjesečja

Većina trudnica odlučuje pričekati kraj prvog tromjesečja kako bi podijelila vijest o trudnoći, budući da se u tom trenutku drastično smanjuje rizik od pobačaja. Ženama je ugodnije pričekati kako ne bi morale dijeliti vijest o eventualnom gubitku.

Ipak, raste broj žena koje trudnoću objavljuju na samom početku kako eventualni gubitak ne bi morale proživljavati same. Neke žene pak odlučuju podijeliti novost s najbližim prijateljima i obitelji, a s ostalim poznanicima tek kasnije.

Prije nego drugima obznanite vijest o trudnoći, zapitajte se nekoliko pitanja. S kojim sve ljudima to želite podijeliti i planirate li im reći osobno ili podijeliti objavu trudnoće na društvenim mrežama? Želite li to napraviti odmah ili čekati dok ne saznate djetetov spol?

Razmislite i o tome kad ćete vijest podijeliti s kolegama i šefom. Nažalost, neće svaki poslodavac pozitivno reagirati na tu vijest pa je važno s njim razgovarati osobno i možda pričekati s objavom na društvenim mrežama. U obzir svakako uzmite i partnerovo mišljenje. Je li mu u redu da svi odmah znaju ili bi volio pričekati dok mu se emocije ne slegnu. Najvažnije je kako se vi osjećate. Ako osjećate snažne simptome rane trudnoće, dijeljenje vijesti s bližnjima osigurat će vam potrebnu podršku.

Bilo da odaberete pričekati, odmah dijeliti vijest, dijeliti je samo s bližnjima ili obznaniti na društvenim mrežama, odluka treba biti vaša. Ne postoji pravo ili krivo vrijeme, to je u potpunosti osobna odluka svake mame koja će procijeniti kada je emocionalno spremna podijeliti vijest i nositi se s emocijama i svim što ide u paketu s objavom trudnoće bližnjima.