MLAĐE ILI STARIJE? Istraživanje je pokazalo koje su mame bolji i fleksibilniji roditelji

Postati mama nakon 35. godine nosi zdravstvene rizike, ali i niz benefita za dijete.

Shutterstock

Prema istraživanju provedenom u Sveučilištu Aarhus u Danskoj, djeca koju su rodile majke od 35 godina i više, imaju razne benefite. Dokazano je kako su starije majke blaže u discipliniranju djece u dobi od 7 do 11 godina, a njihova djeca pokazuju manje poremećaja u ponašanju te socijalnih i emocionalnih teškoća, piše Reader's Digest.

Imaju pozitivniji stav prema roditeljstvu

Istraživanje je pokazalo da starije majke imaju stabilnije partnerske odnose, veći stupanj edukacije i financijske slobode. Vjeruju da je njihova dob i zrelost razlog za manje stresa u trudnoći i veći pozitivan stav prema roditeljstvu i djeci općenito.

Jedan od istraživača, profesor Dion Sommer tvrdi kako ljudi s godinama postaju mentalno fleksibilniji i tolerantniji prema drugima te da bolje poznaju vlastite emocije. Njihov blaži stav prema discipliniranju može pridonijeti pozitivnom psihosocijalnom okruženju koje utječe na odgoj.

Shutterstock 

Zdravstveni rizik nije zanemariv

Veća socioekonomska stabilnost te viši stupanj edukacije starijih majki, djeci pomaže u izbjegavanju bihevioralnih, socijalnih i emocionalnih problema.

Ono što je svakako rizik jest zdravstveno stanje majke i niz mogućih komplikacija koje se javljaju kod starijih trudnica, a utječu i na majku i na dijete.