GRUDI UKAZUJU NA TRUDNOĆU PRIJE TESTA: Evo koje promjene znače da se u vama stvara život

Obratite pozornost na grudi, mogu vam otkriti trudnoću i prije testa.

Shutterstock

Promjene na grudima mogu vam ukazati na ranu trudnoću čak i prije negoli je vrijeme da napravite test na trudnoću.

Mnoge su majke tek nakon što su doznale da su trudne, povezale promjene koje su primijetile na grudima s ranom trudnoćom. I sve do trenutka dok nisu ugledale dvije crtice na testu, bile su uvjerene da su u PMS-u.

1. Bolne, osjetljive i teške

Bol ili osetljivost u grudima mogu biti jedan od najranijih simptoma trudnoće. Promjene na grudima počnu već u prvome ili drugome tjednu nakona začeća. Hormoni trudnoće mogu dovesti do otečenih i bolnih grudi. Možete osjećati da su punije, teže i osjetljive na dodir.

2. Vidljive vene

Još jedan od prvih znakova trudnoće su vene na grudima. Naime, zbog promjena na koje se tijelo priprema povećan je dotok krvi u grudi.

3. Bradavice svrbe, tamnije su i ispupčene

Bradavice se također mijenjaju u ranoj trudnoći. Osim što su bolne na dodir, mogu vas svrbjeti ili peckati, a areole postaju tamnije nego inače.

Simtomi koji se pojavljuju u drugom tromjesečju

No nakon pozitivnog testa na trudnoću, promjene na grudima su sve očitije, pogotovo ulaskom u drugo tromjesečje, od 14. do 27. tjedna.

Promjene na areolama

Sada su promjene na areolama vidljive, one su sve veće i tamnije. Promjena je posljedica hormonskih promjena. Kod nekih žena areole se nakon razdoblja dojenja vraćaju na boju prije trudnoće, a kod nekih ostaju i dalje tamnije

Trudnoća uzrokuje pojavu malih, bezbolnih kvržica na areolama. Riječ je o žlijezdama koje 'podmazuju' grudi i potiču lakše dojenje.

Iscjedak iz bradavica

Neke žene mogu imati iscjedak iz bradavica, a u nekih se pojavljuje tek u trećem tromjesečju trudnoće. Iscjedak se može pojaviti u bilo kojem trenutku, ali vjerojatnije pri stimulaciji grudi. Riječ je o kolostrumu, ili prvome mlijeku, koje sadrži majčina antitijela. 

Shutterstock 

Kvržice na dojkama

Da, tijekom trudnoće mogu se pojaviti kvržice na grudima. Obično, te kvržice nisu razlog za zabrinutost jer je zapravo riječ o  začepljenim mliječnim kanalićima.