Kardiotokografijom, odnosno CTG-om, se provjerava broj otkucaja srca vaše bebe i dobiva li beba dovoljno kisika iz placente. Ujedno se prati i učestalost trudova. CTG se obično obavlja u posljednjem tromjesečju trudnoće, pregled je jednostavan, u potpunosti bezbolan i bezopasan za vaše dijete i vas.

Zašto se provodi?
Provodi se u kasnijim stadijima trudnoće. Često se koristi u slučajevima kada je majci prošao termin poroda da bi se ustanovilo je li s fetusom sve u redu. U nekim se slučajevima ovo testiranje obavlja radi predostrožnosti nakon problema u ranijoj trudnoći ili zbog visokih faktora rizika, kao što su dijabetes, intrauterini poremećaji rasta i slično.

shutterstock_1249807027.jpg
Shutterstock Monitor bilježi bebin puls zajedno s bilo kakvom intrauterinom aktivnošću

Kako se provodi?
U liječničkoj ordinaciji, leći ćete ili sjesti, a liječnik će vam na trbuh prikopčati opremu za snimanje. Monitor će snimati bebin puls zajedno s bilo kakvom intrauterinom aktivnošću. To otprilike traje 20-ak minuta. 

Kada se obavlja?
Najčešće se provodi između 38. i 42. tjedna, no može se obaviti u bilo kojem trenutku trećeg tromjesečja.

shutterstock_685448707.jpg
Shutterstock Otkucaji srca vaše bebe trebali bi biti u rasponu od 120-160 u minuti

Što se prati?
Najčešće se gleda reagira li beba ili ne. Otkucaji srca vaše bebe trebali bi biti u rasponu od 120-160 u minuti. Ako se otkucaji srca povećavaju nakon pokreta bebe to je dobar znak. No ponekad maleni ne surađuju tijekom ispitivanja pa se odbijaju pomaknuti. U tom slučaju, mama će popiti nešto slatko da se beba probudi. Ako to ne upali, ponekad se koristi kraća šetnja da bi se beba probudila. Naime, zbog nedostatka mjesta bebe često spavaju u trbuhu!

Što ako beba i dalje ne reagira?
Ako beba ne reagira, liječnik će donijeti odluku o daljnjim testovima koje možete napraviti ili o eventualnom induciranom porodu.