Vjerovatno se nikada u životu niste osjećali tako sretno kao u trenutku kada je test na trudnoću pokazao dvije crte. No već pet minuta kasnije glavom su vam zasigurno prošla prva pitanja, nedoumice i strahovi, a na nepoznanice nailazite i dalje tijekom trudnoće. Logično i očekivano s obzirom na to da tih devet mjeseci želite učiniti sve u vašoj moći da zaštitite svoje i zdravlje vašeg nerođenog djeteta. Stoga se pitate smijem li ići na manikuru, mogu li i dalje koristiti mikrovalnu pećnicu, stiže ljeto - smijem li koristiti repelent za komarce... Odgovore na ova, ali i ostalih 10 najčešćih pitanja trudnica donosimo u nastavku...

Boje za zidove na bazi olova

Olovna prašina opravdani je razlog za brigu i svakako ju je pametno izbjeći. Za trudnicu je bolje da ne sudjeluje u bojanju i renoviranju sobe za dijete. Nije dovoljno istraženo ima li visoka količina olovne prašine trajan učinak na dijete i koja je točno količina oko koje bi se trebalo zabrinuti. No zna se da visoka razina olova u djetetovoj krvi može utjecati na razvoj i kvocijent njegove inteligencije. Također, olovo može povećati rizik od pobačaja. Ako smatrate da ste bili izloženi olovu, bilo bi dobro da napravite krvnu pretragu koja će pokazati je li vaša sumnja opravdana.

shutterstock_1459806011.jpg
Shutterstock Za trudnicu je bolje da ne sudjeluje u bojanju i renoviranju sobe za dijete

Spavanje na trbuhu

U početku trudnoće maternica je još uvijek smještena iza stidne kosti i potpuno zaštićena, stoga trudnici nije problem spavati na trbuhu. Poslije to nije baš najugodniji položaj jer maternica raste i trbuh je izbočeniji. Neke trudnice tada počnu spavati na leđima, a neke na boku. Spavanje na leđima može uzrokovati neugodan osjećaj pritiska i nedostatka zraka te poremećaj tlaka pa to većinu trudnica naposljetku natjera da spavaju na boku. Pritom je bolje da to bude lijevi bok. Možete staviti jastuk pod trbuh, između koljena ili kao potporu kralježnici. Najvažnije je da spavate koliko vam je potrebno, a koji je položaj najbolji, reći će vam samo tijelo.

Manikura i pedikura

Kontinuirano izlaganje otopinama koje se upotrebljavaju u salonima za manikuru, kao što su aceton u odstranjivaču laka i toluen u laku za nokte, nije dobro za trudnice. No jedna manikura svakih nekoliko tjedana nije škodljiva. Kod žena koje u trudnoći imaju pojačan osjet njuha, isparavanje kemikalija može izazvati vrtoglavicu, pa je dobro izabrati salon koji ima dobru ventilaciju. Pedikura može biti posebno korisna u kasnoj trudnoći, kada trudnica teže doseže nožne prste.

shutterstock_186463982.jpg
Shutterstock Jedna manikura svakih nekoliko tjedana nije škodljiva

Losioni za samotamnjenje i solarij

Ako se žena ne osjeća dovoljno privlačnom tijekom trudnoće, malo osunčane kože može učiniti čudo za njezino samopouzdanje. Dobra je vijest da su sastojci sredstava za samotamnjenje bezopasni i dermatolozi kažu da su sigurna za upotrebu tijekom trudnoće. Ti losioni i sprejevi u pravilu ostaju na površini kože i ne mogu naškoditi djetetu. Solariji su, međutim, druga priča. Ne postoje nepobitni dokazi da su štetni za razvoj djeteta, ali je potvrđeno da su škodljivi za zdravlje trudnice. Ultraljubičaste zrake koje solarij emitira mogu uzrokovati rak kože i ne treba vjerovati da oni solariji koji emitiraju samo UVA zrake nisu štetni. Jedno istraživanje pokazalo je da deset posjeta solariju u godinu dana udvostručuje izglede za razvijanje melanoma, jednog od najsmrtonosnijih vrsta raka. Ujedno, melanom je jedini tip raka koji se širi na placentu, što može biti pogubno i za trudnicu i za dijete. Osim toga, boravak u solariju može podići tjelesnu temperaturu na razinu koja je potencijalno opasna za dijete, posebno tijekom prvog tromjesečja.

Boravak u blizini kompjutera ili laptopa

Višesatno sjedenje za kompjuterom tijekom trudnoće može uzrokovati bolove u leđima, ali sam kompjuter nema štetan učinak na trudnicu i bebu. Provedena su brojna istraživanja na tu temu i zaključak je da računalo ne povećava opasnost od pobačaja te ne uzrokuje oštećenja fetusa. Dakle, preporučljivo je povremeno prošetati i protegnuti se kako bi se održao normalan protok krvi.

shutterstock_468440858.jpg
Shutterstock Zaključak je da računalo ne povećava opasnost od pobačaja i ne uzrokuje oštećenja fetusa

Upotreba mikrovalne pećnice

Nije poznato mogu li mikrovalovi prouzročiti oštećenja fetusa. S vremenom su mikrovalne pećnice toliko usavršene da rijetko propuštaju zračenje, i to uglavnom ako su stare ili oštećene. Možete napraviti mali test. Otvorite vrata, stavite komadić papira između vrata i pećnice i zatvorite vrata. Uključite pećnicu i zatim pokušajte izvući papirić. Ako ga izvučete, to znači da vrata nisu zatvorena kako valja. Takvu pećnicu nije preporučljivo upotrebljavati. Želite li biti potpuno sigurni, nemojte stajati uz pećnicu dok radi, nego otiđite u drugi dio prostorije.

Izbjeljivanje zuba

Nema dokaza da izbjeljivanje zuba tijekom trudnoće može biti rizično za trudnicu ili njezino dijete. No stručnjaci ne mogu pouzdano tvrditi niti da je posve sigurno. Stoga je izbjeljivanje zuba bolje ostaviti za vrijeme nakon porođaja ili, još bolje, nakon razdoblja dojenja. Naime, peroksid koji se upotrebljava za izbjeljivanje zuba uzrokuje proces oksidacije koji može štetiti tkivima i stanicama.

Konzumiranje sirove ili nedovoljno pečene ribe

Dobro prokuhana ili pečena riba dobar je izvor hranjivih tvari. No sirovu i termički nedovoljno obrađenu ribu trudnica treba izbjegavati, što znači da sushi i sushimi te školjke nisu preporučljivi. Bilo bi dobro izbjegavati i morskog psa, skušu i sabljarku, jer te ribe mogu sadržavati velike količine metil-žive, koja se može prenijeti na plod i uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

shutterstock_656473609.jpg
Shutterstock Sushi i sushimi te školjke nisu preporučljivi u trudnoći

Lijekovi protiv alergije

Uobičajeno je da se ženama tijekom trudnoće pojačaju simptomi alergija, odnosno membrane njezine sluznice vjerojatno su otečene, pa se osjeća podbuhlo. Tijekom prva tri mjeseca trudnoće bilo bi dobro izbjegavati bilo kakve lijekove ili ih zamijeniti onima prirodnog podrijetla. Stručnjaci tvrde da nakon toga trudnica bez straha može nastaviti uzimati lijekove protiv alergije

Nošenje starijeg djeteta u naručju

U prvim mjesecima trudnoće žena može povremeno nositi mlađe dijete u naručju ako ne osjeća bolove u leđima. No kako trudničin trbuh raste, tako se mijenja njezino težište, što uzrokuje snažan pritisak na donji dio leđa. Također, promjene koje se zbivaju u tijelu trudnice mogu uzrokovati vrtoglavicu pri ustajanju ili uspravljanju nakon podizanja djeteta. Bolje je, dakle, naviknuti mališana na hodanje, ako je prohodao, nego na nošenje. To mu vjerojatno neće biti lako objasniti, stoga mu dajte do znanja da je i dalje poseban u vašem životu, bez obzira na to što očekujete drugo dijete. Dopustite mu da vam sjedne u krilo dok ga mazite. Upotrebljavajte kolica kad idete u šetnju, a ukućani neka vam pomognu oko nošenja usnulog djeteta u krevet. Ako ga morate povremeno uzeti u ruke, savijte koljena i pokušajte održati leđa ravnima.

shutterstock_2094409003.jpg
Shutterstock Bolje je naviknuti starije dijete na hodanje, a ne nositi ga

Tablete za spavanje

Kao što mogu izazvati ovisnost kod trudnice, tablete za spavanje mogu jednako tako djelovati i na dijete u njezinu trbuhu. Uočeno je da su djeca majki koje su redovito uzimale sredstva za spavanje imala niži kvocijent inteligencije. Također, mogući su problemi s djetetovim metabolizmom bilirubina nakon rođenja, što može dovesti do žutice ili, čak, oštećenja mozga.

Sprejevi protiv kukaca

Epidemiološke studije nisu pokazale da se kod trudnih žena koje su izložene sprejevima za mrave, komarce ili žohare češće javljaju oštećenja fetusa. Stručnjaci kažu da je količina insekticida koji putem krvotoka stigne do fetusa vrlo mala, no broj izlaganja insekticidima u tim je istraživanjima bio malen, kao i broj žena koje su sudjelovale. Stoga je sigurnije izbjegavati upotrebu takvih sredstava i boravak u prostorima u kojima su upotrijebljeni. Ako je preporučeno vrijeme za izbivanje iz takva prostora četiri sata, trudnice bi trebale računati na osam sati.