Prisustvovati dolasku vlastitog djeteta na svijet želja je mnogih očeva i jedinstveno iskustvo koje osnažuje njihovu ljubav prema partnerici. Tatina uloga u rađaoni iznimno je važna i ohrabrujuća za ženu u najintenzivnijem trenutku njenog života. Ovo su načini na koji partner može pomoći ženi u rađaoni.

Bori se za njezina prava

Nije rijetkost da se na porodima događaju neplanirane situacije u kojima se ide protiv ženinih uvjerenja i zahtjeva, bilo da je riječ o rezanju, zabrani kretanja za vrijeme poroda ili neprikladnom tretiranju žene.

U trenucima snažne ženine boli, partnerova je uloga izboriti se za njezina prava i ne dopustiti da je se tretira na neodgovarajući način. Važno je da pritom i sam dobro poznaje koja su njezina prava i što može zahtijevati od bolničkog osoblja.

Priča i ohrabruje

U najtežim trenucima, žena će trebati čuti rečenicu kako ona to može. Partnerova je uloga pružiti rodilji riječi utjehe i ohrabrenja, posebno u trenucima kada misli da više nema snage za dalje.

Važno je da partner procijeni kada je rodilji potreban razgovor, a kada je treba ostaviti da odmara u tišini.

Masira i mazi

Nježni dodiri, poljupci, lagane masaže i bliskost u rađaoni pokreću hormon oksitocin koji uzrokuje kontrakcije i stimulira trudove.

Osim što pokreće trudove, bliskost ženama daje osjećaj sigurnosti i mira unutar bolnice koja često izaziva sasvim suprotne emocije.

Fotografira posebne trenutke

U trenucima boli zasigurno vam neće biti do fotografiranja, ali vaš partner može procijeniti koje je trenutke poroda vrijedno zabilježiti za uspomenu i nenametljivo vas fotografirati u procesu donošenja djeteta na svijet. S odmakom će takve fotografije biti dirljiva i vrijedna uspomena.