Koliko god je naporno čuti starije ljude kako govore "Kad sam ja bio dijete, nitko nije imao te alergije, svi smo jeli sve", oni nisu nužno u krivu.
Alergije na hranu su u porastu diljem svijeta, a u prosjeku ih ima 3-8% djece, a svega 1-2% odraslih. No iako smo svi sve svjesniji alergija, osobito kada su u pitanju djeca, još uvijek nismo sigurni kako i zašto se one razvijaju, navodi Scary Mommy.
Čini se da postoji genetska ili nasljedna komponenta, ali više od toga nam nije jasno. Novo istraživanje iz Švedske, objavljeno u časopisu Pediatric Allergy and Immunology, sugerira da rano izlaganje vašeg djeteta širokom izboru hrane može značajno smanjiti pojavu alergije u budućnosti.
"Postoje vrlo pouzdani dokazi da je rano uvođenje jaja i kikirikija povezano sa smanjenom alergijom na jaja i kikiriki. Međutim, postoji određena neizvjesnost o utjecaju vremena i raznolikosti prehrane na druge alergene hrane", navode istraživači.
Dakle, tim je istraživao prehrambene navike više od 2000 dojenčadi u dobi od 6 ili 9 mjeseci, bilježeći broj uvedenih namirnica i koliko često su jeli tu hranu. Zatim su ponovno posjetili tu djecu u dobi od 9 i/ili 18 mjeseci te zabilježili alergije na hranu koje su prijavili roditelji i liječnički dijagnosticirali.
Pokazalo se da su djeca koja su probala od 13 do 14 vrsta namirnica do devetog mjeseca, bez obzira na to koliko su ih često jeli, smanjila izglede za razvoj alergije na hranu za 45% u usporedbi s onom koja su jela 0 od 10 vrsta namirnica. Pokazala se još veća povezanost kad su faktorizirali djecu s ekcemom ili obiteljskom povijesti alergija na hranu. Alergija na hranu uočena je kod djece s ekcemom i kod djece bez obiteljske povijesti alergija na hranu. Međutim, nije uočena povezanost između raznolikosti prehrane u dobi od šest mjeseci i alergije na hranu u dobi od 18 mjeseci.
Popularni TikTok profil @rubin_allergy iza kojeg stoji dr. Zachary Rubin, pedijatar imunolog, komentirao je navedenu studiju.
"Nadam se da više studija pokazuje da je to tako", rekao je.
Potom je pozvao roditelje da razgovaraju sa svojim pedijatrom o tome kad je sigurno uvesti nove namirnice kod djece. Dok je većina namirnica sigurna za uključivanje u djetetovu prehranu oko šest mjeseci, postoje neke koje biste trebali izbjegavati.
Namirnice poput cijelih orašastih plodova mogu biti opasne zbog rizika od gušenja. Dok neke druge, poput meda, predstavljaju rizik od bolesti, kao što je botulizam. Kad vam pedijatar da "zeleno svjetlo", slobodno proširite jelovnik svom mališanu.
Mama pokazala kontroverzni trik kojim potiče dijete na kućanske poslove: Mnogim roditeljima ne sviđa se ideja
Odrasli su skupa, imaju iste roditelje: Zašto braća i sestre imaju drugačiji doživljaj djetinjstva?
Serija 'Adolescencija' šokirala svijet: Otkrila tajno značenje popularnih emotikona, ali i novih izraza
7 japanskih tehnika za brzo učenje: Zbog ovih jednostavnih trikova njihovi učenici su među najboljima
Odnos s majkom oblikuje sve naše kasnije odnose u životu: Psihologinja otkriva tipove privrženosti