Jedna mama podijelila je svoje iskustvo i dala korisne savjete svim majkama koje su trudne, a već imaju starije dijete, koje je premalo da shvati sve promjene kroz koje majka prolazi.

1. Zaboravite na spavanje ujutro

Više se ne događa izležavanje radi ublažavanja jutarnje mučnine. Prvi put, dok ste bili trudni, osjećali ste se iscrpljeno, bolesno, kao da želite na miru njegovati svoje tijelo koje se mijenja. Mogli ste spavati koliko hoćete. Sada postoji redovito buđenje u 6 ujutro – bez gumba za odgodu! Jer vaš mališan više ne želi spavati!

2. Trbuh vam je stalno na udaru

Ta izbočina, koju ste štitili kao lavica sa svojom prvom bebom, sada je neprestano bombardirana, udarana i bockana. I tvoji stalni povici 'Čuvaj bebu!' nemaju efekta.

11 stvari koje trebate znati ako ste trudni, a imate malo dijete
Shutterstock 

3. Nema ostajanja kod kuće

Pakiranje torbe za odlazak u park vaša je svakodnevica. Sjećate li se kad vam je prvi put pozlilo i pomislili ste da neko vrijeme ostanete kod kuće? Za to više nema šanse. Posljedice uskraćivanja vašem malom djetetu vožnje na ljuljačkama ili vožnje do trgovine na njegovom triciklu mnogo su gore od vašeg povraćanja u javnosti.

4. Ti si veliki dječak, ti ​​ćeš naučiti bebu

Postati stariji brat ili sestra je zapravo prilično koristan alat za pregovaranje. Kada odbije da se oblači, okupa, pojede ručak, kažite mališanu: "Uskoro ćeš postati veliki brat ili sestra, pa ćeš morati da pokažeš bebi koliko dobro znaš da se oblačiš". Ovo deluje iznenađujuće dobro.

5. Mogu li voljeti svoju novu bebu isto kao starije dijete

U tim rijetkim trenucima mira i tišine, pitate se kako ćete prikupiti dovoljno ljubavi za još jedno dijete. Kada umor pred spavanje nestane i pogledate u prekrasno malo lice svog usnulog mališana, pomisao da imate dovoljno ljubavi, energije i strpljenja, za još jedno takvo biće, čini se nemogućom.

6. Večera je ono što se brže pripremi

Svaku drugu večer jedete ono što ste na brzinu pripremili. Univerzalna je činjenica da gotovo sva mala djeca, čak i ona najizbirljivija u jelu, polude za svojim omiljenim jelom, koliko god ga često pripremali. Nikada vam neće zamjeriti, pa nemojte ni vi jer samo želite što prije u krevet, a nemate energije kuhati.

11 stvari koje trebate znati ako ste trudni, a imate malo dijete
Shutterstock 

7. Igrajte lagane igre i šetajte

Trčanje po parku, penjanje na penjalice, dizanje mališana na tobogan definitivno nisu igre koje su za vas u drugom stanju. Kad god možete, prepustite starije dijete tati, obitelji ili prijateljima kada ide u park, a vi objasnite malenom da su to za vas samo lagane šetnje. Ili se igrajte crtanja kredom, pustite ga da se zabavi s prijateljima u vrtiću.

8. Mala djeca su teška

Stalno se brinete da ćete pasti kad podignete teško dijete iz kade. Zašto žele sve učiniti sami (npr. zakopčati kaput, rezati tost, otkopčati sigurnosni pojas) osim stvari koje vi stvarno želite da sami urade? Neizbježno se suočavate s pauzama i čekanjem dok čuče, pišaju i drhte u praznoj kadi i odbijaju izaći osim ako ih ne podignete.

9. Djeca imaju milijun pitanja o bebi

Beskrajno ispitivanje postaje još intenzivnije. Kada će beba biti ovdje? Odakle dolazi beba? Želi li se igrati sa mnom? Nevjerojatno je slatko vidjeti njihovo uzbuđenje, čak i ako je iscrpljujuće. Osim toga, novost će uskoro nestati kada shvate da se beba neko vrijeme zapravo neće moći igrati s njima.

11 stvari koje trebate znati ako ste trudni, a imate malo dijete
Shutterstock 

10. Teško je dijete staviti u krilo

Neprestano pokušavate spriječiti dijete da vam sklizne s krila jer uz vaš ogromni trbuh ostaje jako malo mjesta. Čitanje priče prije spavanja, sušenje kose nakon kupanja ili jednostavno uživanje u maženju zahtijevaju posebne položaje sada kada vam je krilo prilično puno.

11. Sada nije vrijeme za skidanje pelena

Nevjerojatno je neugodno čučati dok pomažete svom mališanu pri noši, brišete ga i oblačite. Planirajte na vrijeme skidanje pelena, dok još možete lakše funkcionirati na početku trudnoće. Pred kraj će to biti gotovo nemoguće, pogotovo ako vi, dijete i vaš veliki trudnički trbuščić morate stati u javni WC.

Izvor: Yumama