U prva tri mjeseca trudnoće postoji samo blaga tendencija povećanja težine, odnosno žena neće dobiti više od 1,5 kg. Ako povraćate ili vam je mučno pa ne možete jesti, čak možete izgubiti kilograme. Vaši kukovi već u toj ranoj fazi postati širi, omogućavajući zdjelici da se dovoljno proširi za porođaj. U drugom tromjesečju trudnoće već ćete dobiti značajniju težinu jer vaše dijete u tom razdoblju više raste. Najviše biste mogli dobiti u posljednjim tjednima prije termina jer se beba tada najviše deblja.

Zdrav i normalan porast kilograma tijekom 9 mjeseci je oko 10 do 16, ovisno o prethodnoj težini i visini. Računa se da od 4. mjeseca dobivate oko 300 g, a od 7. mjeseca 500 g tjedno. Pritom je mnogo važnija ujednačena krivulja rasta težine od samog broja kilograma. Zbog toga će vas liječnik na svakom pregledu izvagati.

BMI koji ste imali prije trudnoće

Nizak(pothranjenost) - ispod 19 preporučuje se dobiti od 12,5 do 18 kg

Normalan(idealna težina) – od 19,8 do 26 preporučuje se dobiti od 11,5 do 16 kg

Visok (prekomjerna tjelesna masa) – 26 do 29 preporučuje se dobiti od 7 do 11, 5

Jako visok (pretilost) - iznad 29 preporučuje se ne dobiti više od 6 kg

koliko-kilograma-se-smijem-udebljati-ovisno-s-kojom-tezinom-krecete-u-trudnocu
Shutterstock Liječnik objašnjava zašto je toliko važno kontrolirati težinu u trudnoći

Rizici prekomjernog i premalog dobitka na težini u trudnoći

Manjak: U slučaju nedovoljnog povećanja tjelesne težine ili prekomjerne težine, može postojati rizik od preuranjenog porođaja. Vaše se dijete može roditi kao nedonošče, a time i sa lošijom startnom pozicijom. Postoji i rizik za vas jer imate povećan rizik od anemije. Ako već prije trudnoće imate BMI manji od 18, trebali biste obratiti posebnu pozornost na uravnoteženu prehranu. Dijeta ili vitka linija sada nisu tema kojom biste se trebali baviti.

Višak: Pretilost povećava rizik od visokog krvnog tlaka, gestacijskog dijabetesa i, u najgorem slučaju, preeklampsije. Osim toga, kod prekomjerne težine porod može biti teži. No, sve to nije razlog da biste sada u trudnoći pomišljali na dijetu. Jedete li manje, također uzimate i manje hranjivih sastojaka što znači da će biti manje za dijete i vas. Umjesto toga, trebali biste obratiti pozornost na zdravu prehranu tijekom trudnoće. Ako redovito odlazite na preglede i provjeravate svoju težinu, ne možete pogriješiti. I zapamtite: Trudnice moraju jesti za dvoje, ali ne dvostruko više. Ako ste i dalje zabrinuti zbog svoje težine, trebali biste razgovarati s liječnikom.