Kada je rađala prvog sina uz nju je na porodu bila doula i tada je odlučila i sama pomagati drugim ženama na putu ka majčinstvu. „Da nisam postala majka nikada se ovim ne bih bavila. Završila sam drugi fakultet, bavila sam se drugim poslom i ostala sam trudna nakon dijagnoze neplodnosti. Suprug i ja smo jako željeli djecu, ali mislili smo da nam to „nije u kartama“. Kada sam ostala trudna cijeli svijet nam se okrenuo za 180 stupnjeva i nedostajala mi je podrška koju sam pronašla u svojim prijateljicama, mami, douli i tada sam i sama odlučila da želim biti ta podrška ženama. Sve što se dogodilo od tada, od prije pet godina, me dovelo tu gdje sam sada. Da nema mojih sinova ne bi bilo niti mog posla, niti Mati centra. Oni su najveći blagoslov i inspiracija za sve što radim. Svaka edukacija koju sam upisala je zato što su me oni ponukali da idem za tim kako bih u trom trenutku mogla pomoći sebi i njima, a naposlijetku i drugim ženama“, priča nam Una Pašić Gregović, majka dvojice dječaka, certificirana porođajna i postpartum doula i porođajna edukatorica, koja je do sada bila na porodu više od 60 žena.

Mati centar_Ana Surač2.jpg
Ana Surač 'Kada sam ostala trudna cijeli svijet nam se okrenuo za 180 stupnjeva i nedostajala mi je podrška koju sam pronašla u svojim prijateljicama, mami', kaže Una

Na pitanje koliko je iscrpljujuće biti tu za druge žene u tako osjetljivom životnom razdoblju odgovara: “Iznimno je iscrpljujuće, ali ne zbog žena već zbog društva koje ne podržava žene. Žene vape za sigurnosti, za podrškom, a mi ih kao društvo ne podržavamo, osobito majke. Žene koje nam dolaze su žene koje su prošle neke teške situacije ili se osjećaju usamljeno i izolirano. No iako je iscrpljujuće, to je jedan od najljepših poslova na svijetu. Ako samo jedna od nas pomogne jednoj ženi i ona to prenese dalje napravile smo velik posao“, objašnjava ova Zagrepčanka rođena u Aleksandriji koja je nedavno zajedno s majkom Stamenkom Pašić, doulom i učiteljicom joge i bodyworka te Kristinom Hrvoić Podhraški, certificiranom postpartum doulom, porođajnom edukatoricom i savjetnicom za dojenje otvorila Mati centar - cjeloviti centar za trudnice, majke, žene i obitelji.

Kristina Hrvoić Podhraški, Stamenka Pašić, Una Pašić Gregović_Ana Surač 2.jpg
Ana Surač Kristina Hrvoić Podhraški, Stamenka Pašić i Una Pašić Gregović

„To je želja tri žene različite generacije i iskustva. Shvatile smo da nam nedostaje ne samo edukacija, nego i prostor u kojem se osjećamo sigurno i podržano, a kako se svaka od nas bavi radom sa ženama željele smo to zaokružiti na jednom mjestu. Svaka žena, neovisno o životnoj fazi, ovdje se može osjećati sigurno, poštovano, saslušano i viđeno. Krenulo je s mojim radom edukatorice i doule, moja kolegica je savjetnica za dojenje, a majka instruktorica joge i doula – spojile smo naša znanja i ostvarile svoj san. Glavni fokus su nam trudnice i majke, no ovo je prostor za sve žene. Održavat ćemo edukacije, joga, družionice i book clubove, ali edukacije su pretežito fokusirane na trudnoću, porod, dojenje i postpartum i rano roditeljstvo“, priča nam Una i ističe da se, kada je trudnoća u pitanju, žene puno više plaše poroda nego li majčinstva.

Porod, pogotovo ako je riječ o prvorotkama. Tada je sav fokus na porodu, a sve što dolazi nakon toga je „snaći ćemo se“. Mame koje imaju više djece, iskusnije su i znaju da nas nakon poroda čeka puno turbulentniji period“, napominje.