Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTIKLE U TRUDNOĆI: Kako djeluju na tijelo i na što trebate posebno pripaziti?

Autor Sunčica Got

Nošenje bilo koje vrste visokih potpetica u trudnoći nije dobra ideja.

 trudnica i štikle.jpg Izvor: Shutterstock

U trudnoći se povećava tjelesna težina, mijenja se oblik tijela i pomiče se ženin centar za ravnotežu. Budući da u potpeticama moramo hodati drugačije nego u ravnim cipelama, manje smo stabilne i veće su šanse za pad, što u trudnoći može biti opasno. U slučaju da ipak ne želite odustati od potpetica, birajte niže i stabilnije.

Štikle utječu na držanje tijela

Mišići nogu trpe bol ako nosite potpetice duži period, a moguća je i pojava grčeva koji se pogoršavaju za vrijeme trudnoće. Štikle mijenjaju vaše držanje, pomiču mišiće zdjelice prema naprijed i zaokružuju leđa što uzrokuje bol.Rast trbuha u trudnoći može doprinijeti razvoju još veće boli kao i opuštanje ligamenata u kukovima i stopalima.

Rast težine smanjuje snagu zglobova što znatno utječe na ravnotežu, a pojavljuje se i oticanje stopala i zglobova, čest problem u trudnoći, koji štikle mogu samo pogoršati.

 trudnica sjedi Izvor: Shutterstock

Nosite udobne cipele

Nošenje potpetica se u trudnoći ne preporučuje jer može negativno utjecati na zdravlje trudnice i stvara potencijalnu opasnost za dijete. Ako ih već želite nositi, pripazite da su štikle niske i stabilne.

Općenito pripazite da su vaše cipele udobne i da stopalo u njima može biti u što prirodnijem položaju. Ako štikle nosite veći dio dana, svako toliko uzmite pauzu i opustite stopala.

Možda će vas zanimati

Najnovije