Glavobolje su čest pratitelj trudnoće, a uzroci mogu biti razni, od hormonalnih promjena do niskog šećera i nekvalitetnog sna. Uglavnom ne predstavljaju opasnost za mamu i bebu, ali ih treba tretirati drugačije nego inače.

Prirodna rješenja

Uzroci glavobolje u trudnoći mogu biti hormonalne promjene, glad, nizak šećer, dehidracija, manjak sna, emocionalni stres, loše držanje, prevelik unos kofeina i visoki tlak.

Iako ste prije trudnoće glavobolju vjerojatno rješavali tabletama, bol u trudnoći prvo pokušajte smanjiti drugim metodama. Tama i mir pomažu kod nekih vrsta glavobolja pa isključite sve ekrane i svjetla i lezite u tamnu prostoriju.

Pokušajte s izmjenjivanjem toplih i hladnih obloga na čelu, a opustiti se možete i u toploj kupki. Dobar maser ili kiropraktičar mogao bi vam olakšati tegobe, ali tražite nekoga tko radi s trudnicama.

Trudnica na masaži.jpg
Shutterstock 

Otkrijte okidače za glavobolju

Žene koje pate od ozbiljnih migrena često ne mogu pronaći olakšanje u ovim savjetima i trebat će uzeti lijek. Ne preporučuje se trpjeti bol u trudnoći, samo kako bi se izbjegle tablete pa u slučaju velikih glavobolja razgovarajte s liječnikom o sigurnoj terapiji za bebu i vas.

Ne preporučuje se korištenje nesteroidnih protuupalnih lijekova iza 20. tjedna trudnoće jer ih se povezuje s različitim komplikacijama, problemima sa srcem i bubrezima, prijevremenim porodima i spontanim pobačajima.

Kako biste prevenirali glavobolju, pokušajte otkriti najveće okidače, poput hrane, mirisa ili zvukova koji vam smetaju pa ih izbjegavajte. Pijte dovoljno tekućine jer dehidracija može povećati glavobolju. Pazite da ne preskačete obroke i da održavate stabilnu razinu šećera u krvi. Ne zaboravite da je trudnoća drugo stanje i da su vam potrebne veće količine odmora.