Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promjene u trudnoći: 8 simptoma na koje treba obratiti pažnju

U nekim trudnoćama se javljaju neočekivani simptomi, koji mogu djelovati zastrašujuće budućim mamama. Pročitajte što je "bezazleno", a što može biti razlog za brigu i alarm da se javite liječniku.

Vaše tijelo prolazi kroz toliko puno promjena odjednom, da je ponekad teško znati što je normalno i očekivano, a što zabrinjavajuće. Evo male pomoći...

Sukrvica ili krvarenje

Povremeno oskudno vaginalno krvarenje nije neuobičajeno tijekom trudnoće, ali taj simptom nikako ne treba zanemariti. Obavijestite svog ginekologa čak i o najmanjem krvarenju. Važno je da bude u tijeku sa svim promjenama koje vam se događaju, kako bi mogao brinuti o vašem i zdravlju buduće bebe.

Blago, kratkotrajno krvarenje je moguće nakon seksualnog odnosa ili ginekološkog pregleda, posebno ako se koristi sonda. Nije zabrinjavajuće, jer obično ukazuje na prirodne promjene u vratu materice (cerviksu), odnosno na njegovu osjetljivost. Također, može se javiti u razdoblju kada je trebala nastupiti menstruacija.

Ako krvarenje potraje, a naročito ako ga prati bol u trbuhu, ili postaje obilnije - treba se odmah javiti ginekologu! To mogu biti znakovi prijetećeg pobačaja, izvanmaternične trudnoće, ili problema s posteljicom (placenta praevia - nisko smještena posteljica ili abruptio placenta - prijevremeno odvajanje posteljice). U bilo kojem od tih scenarija, bolje je da žena što prije dobije liječničku pomoć.

Ekstremno povraćanje

Neprestano pražnjenje želuca se zaista teško podnosi. Iako mnoge buduće mame s olakšanjem isprate mučninu nakon prvog tromjesečja, druge se tijekom cijele trudnoće muče s pretjeranom osjetljivošću na hranu, mučninama, gađenjem i povraćanjem. Najgore prolaze one čija „nesposobnost“ da zadrže bilo što u želucu, čak i tekućinu, postaje prijeteći problem, posebno ako dulje potraje.

Hyperemesis gravidarum je medicinski termin za prekomjerno povraćanje u trudnoći. To stanje dovodi do dehidracije, malaksalosti, stalnog gubitka težine i pothranjenosti. U nekim slučajevima je potrebna kraća hospitalizacija, kako bi se pomoglo tijelu trudnice da se oporavi.

Grčevi u trbuhu

Iako ih nakon spoznaje o začeću raduje višemjesečno oslobođenje od bolnih menstrualnih grčeva, za neke žene nema predaha čak ni kada maternica ima svog malenog „stanovnika“. Plinovi, nadutost i zatvor - česte tegobe u trudnoći, mogu  dovesti do neugodnih grčeva. Također, nakon seksa se mogu javiti grčevi nalik menstrualnim koji ponekad mogu potrajati i nekoliko sati nakon odnosa. Mnoge buduće mame osjećaju nelagodnost i bol u predjelu trbuha ispod maternice, posebno tijekom fizičke aktivnosti. Iako to može ograničavati uobičajen način života, bezopasno je (ligamenti se rastežu, kako bi poduprli težinu maternice koja raste).

Midsection of doctor performing ultrasound on pregnant woman in clinic, Image: 187810637, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Vrijeme za porođaj

Kada krenu prave kontrakcije, osjetit ćete pritisak u području zdjelice kako beba gura na dole, prema izlazu, jer se spušta u porođajni kanal. Vjerojatno neće biti potrebno juriti u bolnicu - to ovisi o tome kojom brzinom porođaj napreduje. Ipak kontaktirajte vašeg ginekologa, da zna da je beba na putu.
Iznenadna pojava grčeva jakog intenziteta, bol u donjem dijelu trbuha samo s jedne strane (mogući znak izvanmaterične trudnoće), bol u trbuhu koji dulje traje ili ga prati neki od  simptoma, poput: drhtavice, povišene temperature, mučnine, povraćanja ili krvarenja - može biti znak nečeg ozbiljnijeg, pa se obavezno treba javiti lekaru.

Pojačan iscjedak

Pojačan vaginalni iscjedak u trudnoći može biti vrlo neugodan, ali nije razlog za brigu (na to utječu hormoni i povećana prokrvljenost genitalija). Međutim, obratite se ginekologu ako imate bjeličasti iiscjedak koji izaziva svrab ili pečenje, jer to ukazuje na gljivičnu infekciju.

Ako primijetite tanak mlaz bistre tekućine koja istječe iz vagine (konstantno slabije istjecanje), ili dođe do jačeg "izlijevanja" plodove vode (istjecanje u mlazu), odmah nazovite ginekologa, jer je to mogući signal za početak porođaja.

Pregnant woman with headache sitting on sofa, Image: 279980383, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Jake glavobolje

Ako ranije niste imali glavobolje, a javile su se u trudnoći, ili ako postanu češće ili teške, obavezno to javite svom ginekologu. Krajem trudnoće, jaka glavobolja koja dulje traje, posebno ako je praćena smetnjama u vidu (zamagljen vid, "svjetlucanje" pred očima, dupla slika), nesvjesticom, bolom u gornjem dijelu trbuha, oticanjem lica ili šaka - može ukazivati na preeklampsiju, stanje opasno i za majku i za plod. Neophodna je liječnika pomoć!

Bez lijekova kod glavobolje!

Veoma je važno da ne uzimate lijekove protiv bolova - ni one koji se dobijaju na recept, niti one koji se mogu nabaviti bez recepta. Samo vaš ginekolog vam to može odobriti. S obzirom na to da su lijekovi koji efikasno ublažavaju glavobolju za vas "nedostupni", potražite nemedicinska rješenja. Tuširanje malo hladnijom vodom, hladni oblog na vratu, odmor, opuštanje i masaža mogu učiniti čudo. I, trudite se izbjegavati stres koliko je moguće.

Vrtoglavica

Povremeno je mogu uzrokovati promjene u cirkulaciji krvi i variranje krvnog tlaka. Pokušajte je prevenirati, tako što ćete prije ustajanja iz kreveta ležati na lijevom boku. Ležanje na leđima dovodi do pritiska uvećane maternice na veliku trbušnu venu, što može uzrokovati pad tlaka i sniženje srčane frekvencije, a time i vrtoglavicu.

Važno je i redovito jesti i puno piti (da vam ne padne razina šećera u krvi, i da ne dehidrirate), kao i da izbjegavate dugotrajno stajanje, naglo ustajanje i promjenu položaja tijela, grčevite pokrete. Ako i uz te mjere često osjećate slabost, malaksalost ili vrtoglavicu, obratite se ginekologu (možda je u pitanju anemija). Opasno je ako vrtoglavicu prati jaka glavobolja, otežan govor, nesvjestica, drhtavica i zujanje u ušima.

Prijevremene kontrakcije

Važno je znati razliku između "pravih" i "lažnih" kontrakcija. Prave porođajne kontrakcije - poslije 37. tjedna trudnoće, javljaju se u pravilnim razmacima, s povećanjem jačine i učestalosti (na pet do deset minuta). Traju i do jedne minute, a ne smanjuju se promjenom položaja, ni odmaranjem.

Pripremne ili Braxton-Hicksove kontrakcije nisu ritmične, već se javljaju povremeno, s duljim razmacima, ne pojačavaju se, i kraće traju. Smanjuju se promjenom položaja ili odmorom. Ali, ako i dalje osjećate jake bolove u trbuhu, križima ili zdjelici, a osobito ako se javi vaginalno krvarenje - odmah idite ginekologu. Možda se radi o prijevremenom porođaju.

Tekst: Snežana Damnjanović Mitić

Izvor: yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije