Na putu od usta do želuca, hrana prolazi kroz jednjak koji je od želuca

odvojen prstenastim mišićem – sfinkterom. U drugoj polovici trudnoće se, zbog

popuštanja sfinktera (posljedica hormonalnih promjena), kao i zbog pritiska

povećane maternice na želudac, dio sadržaja želuca, uključujući i želučanu

kiselinu, vraća u donji dio jednjaka. Pri dodiru želučane sa sluznicom

jednjaka, javlja se bol i žarenje koji se šire prema prsima. Računa se da od

žgaravice pati četvrtina do polovina trudnica, a uglavnom je bezopasna i

prolazi sama od sebe nakon porođaja.

1. Obroke

tijekom dana rasporedite na četiri ili pet manjih porcija jer obilni obrozi

opterećuju želudac i mogu "protjerati" kiselinu.

2. Hranu dobro žvačite i

jedite polako, po mogućnosti u ugodnom okruženju, jer stres povećava

proizvodnju želučane kiseline.

3. Pijte

uglavnom između obroka, a tijekom obroka ne više od jedne čaše. Pijte uglavnom

vodu i nezaslađene napitke, i to polako, više puta u manjim gutljajima.

4. Nemojte leći odmah nakon jela, nego tek dva-tri sata kasnije.

5. Izbjegavajte hranu koja

pojačava kiselinu: kavu, čaj, čokoladu, gazirana i alkoholna pića, prženu, vrlo

masnu, slatku i jako začinjenu hranu, hranu na bazi rajčice, luk, proizvode

koji sadrže pepermint i mlijeko (koje zbog visokog udjela kalcija dovodi do

pojačanog lučenja kiselina. Izbjegavajte i kiselo voće (naranča, grejp).

Izuzetak je limun koji zapravo pogoduje lužnatosti u organizmu i koji se u

kombinaciji sa šalicom tople vode ujutro na tašte (20-ak min prije jela)

koristi kao prirodni lijek protiv žgaravice i kao sjajna pomoć za cijeli

probavni sustav.

6. Zbog svog sastava, sirovi

bademi pomažu kod žgaravice, a grickanje krekera također može pomoći. Naravno,

u umjerenoj količini.

7. Koromač je slatki,

aromatični začin koji olakšava probavu, ublažava napuhavanje i žgaravicu. Kod

kuće pripremljen čaj od sjemenki koromača, anisa i cvjetova kamilice ublažava

žgaravicu.

8. Đumbir, osim što je od

davnina poznati digestiv, neutralizira želučanu kiselinu. Možete grickati vrlo

male količine svježeg korijena đumbira ili piti čaj pripremljen od njega. Dobro

je što izbjegavate večernji obrok ako vas žgaravica muči i noću. Nekoliko sati

prije odlaska na spavanje bolje je ne jesti, a dobro je povisiti uzglavlje

kreveta i, koliko to pritisak maternice dopušta, ležati na lijevom boku s

jastukom među nogama.

9. Možete rastopiti žlicu soda bikarbone u pola čaše vode. Također pomaže!

10. Ne nosite tijesnu odjeću i ne vježbajte netom nakon obroka (baš kao što ne trebate ni raditi neke teže kućanske poslove koji uključuju sagibanje).

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Shutterstock