Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučite pravilno disati u trudnoći kako biste se opustili i oslobodili boli tijekom porođaja

Pravilno disanje toliko je podcijenjeno, a toliko važno u svakodnevnom životu, a posebice tijekom trudnoće. Osim što će vam pomoći da se opustite te da se dodatno povežete sa svojom bebom, pomoći će vam i na samom porođaju

 vježbe disanja

Mnogo je metoda kojima si možemo olakšati trudnoću, ali i porođaj, a jedna od njih su vježbe disanja. Uistinu je puno koristi od vježbi disanja tijekom trudnoće koje će vas pripremiti da trenutak porođaja prođe što opuštenije i manje bolno.

Tijekom trudnoće značajnije se mijenja plućna ventilacija. Dolazi do uvećanja minutne ventilacije za 50%, što je posljedica učinka progesterona na centar za disanje. Disanje se ubrzava, udisajni kapacitet se povećava; a poveća se i potrošnja kisika za 10-20%. 

Potrebno je redovito provoditi vježbe disanja, jer je usavršavanje tehnike disanja ključ uspješnog porođaja. Vježbe disanja mogu se izvoditi od početka trudnoće do porođaja ali za pravi učinak treba ih izvoditi pravilno. Opuštanjem možete naučiti kontrolirati bol, što može biti važno posebno u vrijeme samog porođaja.

No početka vježbanja odaberite miran prostor i udoban ležaj te zauzmite najudobniji od sljedećih položaja:

Ležeći položaj na boku – jastuk stavite ispod glave, koljena lagano savijte i između stavite jastuk, ako je potrebno mali jastuk stavite i ispod trbuha ako imate osjećaj da vam trbuh visi.

Ležeći položaj na leđima – stavite jastuk ispod glave, koljena blago savijena i ispod njih mali jastuk, ruke opustite uz tijelo.

Sjedeći položaj – stavite jastučić kod donjeg dijela leđa, noge savijene pod pravim kutem,a stopala trebaju biti cijelom dužinom na podlozi.

Vježbe disanja mogu se kombinirati s pokretima ramenog pojasa i ruku. Vježba se provodi s dubokim laganim udisajem na nos pri čemu nastaju kombinirani dišni pokreti prsnog koša i trbuha. Pri udisaju se podižu ruke prema gore, a kroz izdisanje se ruke vraćaju u početni položaj. Varijanta ima više, npr. ruke se mogu odmicati u stranu kod udaha, primiti se dlanovima za laktove pa kod udaha podlakticam prema čelu, a kod izdaha vraćati u početni položaj.

Odvojite tijekom dana nekoliko minuta za vježbe disanja i omogućite tijelu i vašoj bebi dovoljnu dnevnu količinu kisika i na taj način potaknuti pravilan ritam disanja.

Tehnike disanja tijekom porođaja prilagođene različitim stadijima omogućuju kontrolu nad situacijom te koncentraciju pri samom porođaju. U raznim istraživanjima potvrđena je uspješnost tehnika disanja. Pravilno disanje vam omogućuje da se opustite između trudova i time štedite energiju, također jačaju prisebnost i motiviranost trudnice. Svaka trudnica se treba upoznati sa za fazama poroda da bi znala primjeniti tehnike disanja.

U drugom porođajnom dobu, disanje vam može pomoći da bi vam trudovi bili što produktivniji. No najbitnija stavka disanja jest opskrbljivanje kisikom vaše bebe. Pravilnim disanjem možete omogućiti sebi i bebi dovoljno kisika.

Najčešće se primjenjuju tri tehnike disanja: duboko trbušno disanje, dahtanje, kratko i plitko disanje u kombinaciji s dubokim udahom i izdahom. Ako je trudnoća uredna, tehnike disanja se mogu provoditi od 16. tjednu trudnoće. Do 34. tjedna trudnoće mogu se izvoditi 1-2x dnevno, a od 34. tj. vježbe se mogu izvoditi 2 – 6 puta dnevno 2 – 3 minute.

1. Tehnika disanja: DUBOKO TRBUŠNO DISANJE

Primjenjuje se tijekom većeg dijela prvog porođajnog doba: izdahnite kroz nos, udah na nos + trbuh prema van (brojiti do 4), izdah na usta + trbuh prema kralježnici (brojiti do 8).

2. Tehnika disanja: DAHTANJE

Kratke plitke i ubrzane izmjene udaha i izdaha, površno disanje, kao da ne puštate zrak ispod prsnog koša. Ova tehnika se koristi kada su trudovi jačeg intenziteta, lakše se podnosi intenzitet i trajanje truda. Cilj je što manje pomicati dijafragmu, jer je ona u kontaktu s maternicom. Ako preduboko dišete mogući su snažni bolovi u predjelu dijafragme.

3. Tehnika disanja: KRATKO/PLITKO DISANJE+ DUBOKI UDAH I IZDAH

Ova tehnika disanja se koristi kada su trudovi jačeg intenziteta, a još nije trudnica dovoljno otvorena (nedovoljno otvoren grlić maternice) da bi počela tehnika izgona. U to vrijeme trudnica može biti već umorna i iscrpljena, a neke zbog bolova gube kontrolu. Bitno je ostati smiren i strpljiv i suzdržati se od tiskanja.

Površno disanje (dahtanje) + jedan duboki udah i izdah trbušnog tipa, svakih 30 sekundi, kada vam je potreban odmor duboki udah i izdah i dalje nastaviti s površnim disanjem.

TEHNIKA IZGONA

Kada dođe do trenutka tiskanja nemojte se zbuniti nego se prepustite spretnim rukama i vodstvu babice. Maksimalno se usredotočite na upute i slušajte svoje tijelo. Babica će objasniti kako i kada treba tiskati. Opustite se koliko najviše možete. Sklopite oči prilikom tiskanja (od napetosti u tijelu može doći do pucanja kapilara i slabljenja pritiska trbušnih mišića).

• Dolazi trud - lagani izdah na usta, duboki udah na nos/usta kada je trud u maksimumu, zadržati dah i podignuti glavu i gornji dio lopatica (donji dio lopatica na krevetu), ispušta se zrak kroz usta i potpuno opuštanje.

Uz pravilno disanje, da biste bili sretna trudnica dodajte u dnevni plan puno smijeha i ljubavi, a oduzmite stres. Osim što ćete do trenutka porođaja imati već ‘uhodanu’ tehniku, vježbe disanja imaju veliku važnost i kod opuštanja. Vježbe disanja za vrijeme trudnoće omogućuju da opustite svoje tijelo, da se osjećate sretnije i zdravije, da se dodatno povežete sa svojom bebom jer i vaša beba će se osjećati sretno i smireno.

Tekst: Tea Sukreški 
Foto: Shutterstock 

Najnovije

Najpopularnije