Brojanje pokreta bebe u trbuhu: Zašto je važno i trik koji možete iskoristiti ako se dugo nije pomaknula

Liječnik će vas naučiti kako pravilno brojati pokrete fetusa u trećem tromjesečju trudnoće.

Shutterstock

Prve pokrete bebe vjerojatno ste osjetili oko 20. tjedna trudnoće, a možda i ranije ako vam nije prva trudnoća. U 3. tromjesečju možete jasno osjetiti pokrete bebe. Beba je narasla, sada je jača, a vaša maternica strši u trbuh i prelazi pupak, približavajući se rebrima. Osim toga, beba je puno aktivnija pa su njeni pokreti snažni i vidljivi čak i voljenoj osobi koja dodiruje vaš trbuh.

Budući da je treće tromjesečje trudnoće prilično nepredvidivo, s rizikom od prijevremenog poroda ili drugih incidenata, liječnik će vam dati neke dodatne upute koje dosad niste imali. Jedan od njih odnosi se na brojanje pokreta fetusa.

Zašto se preporučuje brojanje pokreta fetusa tijekom trudnoće?

Budući da liječnik ne može stalno ostati s vama, naučit će vas brojati pokrete ploda, što ćete raditi sami kod kuće. Ne postoji posebno pravilo u vezi brojanja bebinih pokreta tijekom trudnoće, ali općenito se prakticiraju 2 pravila: 10 sati - 10 pokreta ili najpreporučljivije 2 sata - 10 pokreta.

Beba već ima svoj ritam, pa će mama već znati ritam spavanja i "igranja" mališana. Ali, općenito, unutar 2 sata beba će biti budna. Stoga ne postoji jedinstven obrazac kretanja bebe. Općenito, tijekom dana, kada mama ima svakakvih aktivnosti, beba više spava, upravo zato što osjeća pokrete majke poput divne kolijevke. I majčin glas je smiruje.

Tijekom noći, baš kad se majka želi odmoriti, beba se češće budi, miče, gura. Bebini pokreti su sve jači i često se mogu vidjeti golim okom na trbuhu.

Shutterstock 

Ponekad majka može osjetiti ritmične pokrete u trbuhu, ponavljajuće, brze: beba štuca – što je normalna pojava. Ali u svakom slučaju, beba je već formirala obrazac svojih pokreta. Stoga nije važan samo broj pokreta, već i poštivanje obrasca - odstupanje može značiti neke promjene u trudnoći i o tome treba obavijestiti liječnika.

Trik kojim možete "probuditi" bebu

Panika i stres - mogu se pojaviti čim se majka počne brinuti. Ako majka misli da beba nije napravila očekivani broj pokreta, očito je zabrinuta i može biti prestrašena do točke panike.

Ali prije nego što razgovarate s liječnikom, postoji trik: pojedite nešto slatko i popijte nešto hladno, a zatim lezite na lijevi bok. Ako je beba samo dulje spavala, hladna voda u želucu će je probuditi, a glukoza iz slatkiša koje je mama unijela dat će joj energiju, pa će za 10-15 minuta mama ponovno osjetiti pokret. Ako se to ne dogodi, posjetite liječnika.

Također, postoje neke patologije povezane s trudnoćom koje mogu povećati rizik od komplikacija za bebu. U tom smislu liječnik će imati stroža pravila koja želi od majke, situacije koje će mu se priopćiti. Kako bi se olakšao cijeli ovaj proces brojanja bebinih pokreta, za tu svrhu postoje telefonske aplikacije gdje je puno lakše pratiti tablicu, ritam, tako da je mama manje pod stresom.

Izvor: Yumama