RIJEDAK, ALI NEUGODAN SIMPTOM: Pretjerano stvaranje sline u ustima mnogim trudnicama otežava prvo tromjesečje

Obilno lučenje sline u trudnoći može dodatno otežati jutarnje mučnine.

Shutterstock

Pretjerano stvaranje sline u ustima, jedan je od neugodnih simptoma trudnoće koji dožive tek neke mame. Češći je kod trudnica koje se bore s jutarnjim mučninama. Portal What to expect piše o ovom neobičnom simptomu i donosi nekoliko savjeta kako si olakšati.

Bezopasna pojava

Obilnije stvaranje sline uglavnom se događa u ranoj trudnoći, u prvom tromjesečju. Iako je riječ o prilično neugodnoj pojavi, postoji razlog zašto se događa. Stručnjaci smatraju da ovako tijelo štiti naša usta, zube i grlo od pojačane želučane kiseline koja se javlja kod nekih trudnica.

Trudnoća pojačava želučani refluks pa čak i kada ne osjećate mučnine, slina može raditi svoj posao i smirivati kiseli sadržaj. Trudnicama koje se bore s mučninama, osjećaj sline u ustima može dodatno pojačati nelagodu i tjerati ih na povraćanje. Iako je riječ o bezopasnoj pojavi, ne postoji neki konkretan lijek za smanjivanje sline. 

Shutterstock 

Kako si olakšati?

Pokušajte si olakšati sisanjem kockica leda ili mućkanjem neke prirodne vodice za ispiranje usta. Ako vas miris mente ne tjera na povraćanje, zube perite pastama s ekstraktom mente i redovito održavajte higijenu usne šupljine.

Možete probati i sa žvakanjem žvaka ili konzumacijom kiselije hrane poput limuna i kiselih voćnih sokova, ako vam ne izazivaju mučninu. Uvijek pri ruci imajte maramice kako biste mogli ispljunuti višak sline, u situacijama kad ne možete na zahod. Pokušajte ne pljuvati konstantno kako ne biste narušili ravnotežu elektrolita u tijelu.