Najčešći rani simptomi trudnoće su izostanak menstruacije, česte promjene raspoloženja, osjetljive grudi, mučnina i umor. Ne naziva se trudnoća uzalud drugim stanjem.

No, mnoge žene suočavaju se i s drugim, ne tako uobičajenim simptomima u ovom stanju. Farmaceut, dr. Jamie Winn, za HuffPost je otkrio koji su to najčešći neobični simptomi povezani s trudnoćom.

1. Metalni okus

Trudnoća može uzrokovati čudan metalni ili gorak okus u ustima, zahvaljujući razinama hormona koji se igraju s okusnim pupoljcima. Da biste se borili protiv toga, potrebno je jesti cituse ili se osvježite poslasticama od mente poput žvakaće gume ili paste za zube.

2. Povišena temperatura

Ako imaš osjećaj da ti je u posljednje vrijeme više vruće nego inače, možda je razlog trudnoća. Za ovo stanje odgovoran je povećani protok krvi i metabolizam koji dolazi s trudnoćom, prenosi HuffPost.

3. Čudni snovi

Sanjaš o Allien bebama? Snovi u trudnoći mogu biti izuzetno živi i divlji, ali obično su bezopasni. Opustite se uz opuštajuću rutinu prije spavanja kako biste spriječili noćne strahove.

4. Promjene okusa i mirisa

Zbog hormona možeš zavoljeti ili zamrziti određene okuse i mirise. Iskušavaj razne okuse hranom, pronađi ono što ti golica okusne pupoljke tijekom trudnoće i kloni se mirisa koji bi ti mogli izazvati mučninu, savjetuje dr. Winn.

5. Promjene mirisa tijela

Zbog hormona, mogla bi osjetiti neobičan miris tijela. Održavaj ga svježim uz dobro osobnu higijenu.

6. Začepljen nos

U trudnoća se može začepiti nos ili curiti, ali ne zbog alergija ili infekcija, već zbog hormonalnih promjena. Kako bi lakšala disanje, koristi ovlaživač zraka, fiziološku otopinu i spavaj s malo podignutom glavom.

Bila je trudna s 20, 30 i 40 i otkrila kada joj je trudnoća najlakša
Shutterstock Bila je trudna s 20, 30 i 40 i otkrila kada joj je trudnoća najlakša

7. Povećani libido

Hormonalne fluktuacije mogu utjecati na seksualnu želju, a neke žene mogu doživjeti povećanje ili smanjenje libida tijekom trudnoće. Bilo da se radi o novoj iskri želje ili prilagodbi na prekid, pokušajte s partnerom imati otvorenu i iskrenu komunikaciju, ističe dr. Winn.

8. Ubrzani otkucaji srca

Kod nekih žena tijekom trudnoće dolazi do ubrzanih otkucaja srca, što ih zna uplašiti. Do toga dolazi zato što se tijelo nosi s većim volumenom krvi i hormonima. Dr. Winn ističe da redovita tjelovježba može pomoći u održavanju otkucaja srca pod kontrolom i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava.

9. Krvarenje iz nosa

Povećani protok krvi i hormoni mogu učiniti membranu unutar nosa osjetljivijom. Winn savjetuje da se unutrašnjost nosa održava vlažnom sprejevima kako bi se spriječilo izvanredno krvarenje.

10. Osjećaj pečenja u dojkama

Promjene na grudima uobičajene su tijekom trudnoće, a neke žene imaju osjećaj kako ih grudi peku. Nošenje dobro pripijenog grudnjaka i stavljanje hladnog obloga može olakšati neobičan osjećaj peckanja.

11. Klimavi zubi

Stručnjak ističe da su i klimavi zubi jedan od simptoma trudnoće. Povećani protok krvi i hormonske promjene mogu utjecati na desni. Dobra oralna higijena i redoviti stomatološki pregledi važni su za održavanje zdravlja zuba tijekom trudnoće.

izvor: miss7mama.24sata.hr