Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slijedite ove savjete nakon carskog reza: Kako i zašto je važno masirati ožiljak?

Ivana Zaher, specijalistica za korektivne vježbe u trudnoći i postpartumu i certificirana reformer pilates instruktorica, piše zašto je važno masirati ožiljak nakon porođaja carskim rezom (ali i ožiljak nakon operacije općenito). ...

Uvod

Imam dojam da je tema estetskog oporavka ožiljka nastalog carskim rezom dovoljno obrađena. Vjerojatno si nakon operacije od svog liječnika dobila preporuku na silikonske flastere ili gelove. Na internetu si pronašla puno informacija vezanih uz to kojim uljima mazati ožiljak, a koja izbjegavati. Ovaj tekst se iz tog razloga neće baviti tom tematikom, već onom drugom za koju velika većina žena nije čula - masažom ožiljka u svrhu spriječavanja stanja uzrokovanih priraslicama. Što su priraslice, koje probleme mogu uzrokovati, zašto je bitno masirati ožiljak nakon operacije i kako pročitaj dalje u tekstu.

Priraslice i problemi koje mogu uzrokovati

Krenut ćemo ispočetka i definirati što su to priraslice i zašto je dobro masirati svaki ožiljak, ne samo onaj nastao carskim rezom. Priraslice (adhezije) su niti kolagena koje nastaju unutar tijela kao odgovor na traumu, operativni zahvat ili upalu. Ukoliko se mjesto ožiljka ne mobilizira, priraslice se omotavaju oko struktura na mjestu reza i mogu ograničiti protok krvi i/ili poremetiti funkcije unutarnjih organa. Vežu se za tkiva i organe što rezultira blagom do velikom boli.

Od naše kože do maternice postoji nekoliko različitih slojeva tkiva koji nakon operacije zbog nastanka priraslica srastaju skupa. Živci mogu ostati uhvaćeni unutar zalijepljenih slojeva tkiva pa imaš dojam da taj dio tijela ne pripada tebi. Masažom ožiljka i okolnog tkiva potičemo cirkulaciju, omekšavamo priraslice kako bi svaki pojedini sloj povratio svoju pokretljivost.

Naši organi nisu statični. Za optimalnu funkciju trebali bi moći klizati jedni oko drugih. Ukoliko su priraslice prisutne, one 'lijepe' površinu jednog organa za drugu što ti osjećaš kao zatezanje ili čak bol prilikom određenog pokreta. Tako na primjer nakon carskog reza možeš početi osjećati probleme s probavom: zatvor, nadutost ili sindrom iritabilnog crijeva. Ukoliko se priraslice naprave oko maternice možeš osjećati bol prilikom spolnog odnosa ili tek nakon carskog reza imati bolne menstruacije.

Priraslice oko mjehura uzrokuju učestalo mokrenje, a one oko jajovoda mogu dovesti do neplodnosti. Osim gore spomenutih, žene često znaju imati nedefiniranu bol u području zdjelice ili abdomena godinama nakon operacije ne znajući da su uzročnici upravo priraslice.

Zašto je bitno masirati ožiljak?

Stanje ožiljka se može poboljšati masažom tkiva kojom se potiče cirkulacija i dovod kisika u područje reza. Potiču se vlakna da se polože u pravilnom poravnanju. Priraslice se omekšavaju dopuštajući slojevima tkiva da se oslobode i na koncu ponovno slobodno kreću. Upornom masažom područja oko i ispod ožiljka vraća se funkcija tkivu što smanjuje osjećaj zatezanja i povećava opseg pokreta.

Kada početi s masažom i koliko dugo bi trebala masirati?

S masažom počinješ kada osjećaš da si spremna dirati to područje. Idealno bi bilo započeti nakon što završi proliferacijska faza što je otprilike 3 do 4 tjedna nakon operacije. Nikako nemoj dirati ožiljak dok nije zarastao. Obavezno se savjetuj sa svojom patronažnom sestrom ili liječnikom prije nego što počneš masirati da budeš sigurna da je rana zarasla.

Kada kreneš, masiraj najmanje 6 mjeseci poslije operacije, a najveći učinak ćeš imati masiranjem unutar 2 godine od operacije ili dok se ožiljak još uvijek oporavlja i remodelira. Idealno bi bilo masirati 2 puta dnevno po 10 minuta prateći sljedeće upute:

1. Nježno pritisni prstima o pubičnu kost i klizi prema pupku. Kad dođeš do pupka pomakni prste desno od pubične kosti pa ponovno laganim pritiskom poteži prema pupku. Zatim pomakni prste 2 centimetra u desno i klizi prema gore. Nastavi pomicati prste u desno dok ne dođeš gotovo na visinu pupka te ponovi isto na lijevu stranu.

2. Okreni prste jedne prema drugima i postavi ih iznad ožiljka. Lagano pritisni i neka svaka ruka poteže u svom smijeru. Ponovi nekoliko puta iznad ožiljka pa se pomakni ispod. Nakon nekoliko ponavljanja ispod i iznad počni masirati direktno po ožiljku.

3. Postavi kažiprst i srednji prst sa obe strane iznad ožiljka. Lagano pritisni i vuci jednu ruku prema gore, a drugu prema dolje. Ponovi isto mjenjajući stranu. Zatim napravi isto i ispod ožiljka.

4. Postavi kažiprst i srednji prst direktno na ožiljak. Neka jedna ruka rasteže tkivo prema gore, a druga u isto vrijeme prema dolje. Ponovi postupak nekoliko puta na jednom mjestu pa se pomakni na sljedeće i nastavi sve dok ne pređeš cijeli ožiljak.

5. Postavi kažiprst i srednji prst iznad ožiljka na jednoj strani te kružnim pokretom u jednom smijeru masiraj iznad, okolo i ispod ožiljka. Nakon nekoliko ponavljanja kružnim pokretima oko ožiljka nastavi masirati direktno po ožiljku.

6. Primi kožu iznad ožiljka i podigni ju te poteži gore - dolje nekoliko puta držeći kožu između prstiju. Zatim se pomakni 2 cm pokraj i napravi isto. Ponovi sve dok ne izmasiraš tkivo oko ožiljka a onda i direktno na ožiljku.

Tekst i foto: Ivana Zaher, Specijalistica za korektivne vježbe u trudnoći i postpartumu i Certificirana reformer pilates instruktorica

Najnovije

Najpopularnije