Tijekom prvih nekoliko tjedana nakon operacije treba pažljivo pratiti što majka jede, kako bi se psihički i fizički oporavila od stresa tijekom poroda carskim rezom. Prehrana majke nakon poroda postaje vrlo važna ne samo zato što pomaže bržem oporavku, već i zato što treba dojiti novorođenče, piše Yumama.

Majčino mlijeko je jedini izvor prehrane za bebu tijekom prvih nekoliko mjeseci, stoga je važno majci osigurati zdravu prehranu. Dobra prehrana i puno odmora također će ubrzati zacjeljivanje trbušne stijenke i maternice koji su prerezani tijekom carskog reza. Pravilna prehrana također će pomoći majci da izgubi težinu dobivenu tijekom trudnoće.

Osim što osigurava dobru prehranu bebe i pomaže u liječenju majčinog organizma, dobra prehrana je važna i za pravilnu probavu i lako pražnjenje crijeva koje ne opterećuje želudac. Prehrana koju treba slijediti odmah nakon poroda carskim rezom trebala bi biti bogata ključnim nutrijentima poput proteina, minerala, kalcija, vlakana i željeza.

Kako se boriti protiv zatvora?

Zatvor je jedan od najvećih problema s kojima se žene susreću nakon poroda. Postoji mnogo razloga za to, kao što su visoke razine željeza u prenatalnim dodacima, lijekovi koji se koriste tijekom operacije, dehidracija i slabi mišići zdjelice nakon poroda. Kako biste bili sigurni da zatvor nije posljedica fizioloških promjena nakon poroda, pijte toplu tekućinu, jedite hranu bogatu vlaknima, izbjegavajte kofein.

Najbolja prehrana nakon carskog reza

Prehrana bi trebala biti mješavina namirnica koje će majci osigurati esencijalne hranjive tvari u dovoljnim količinama. Ispod su stvari koje bi trebale biti uključene u majčinu prehranu nakon carskog reza za brzi oporavak:

1. Hrana bogata proteinima, mineralima i kalcijem

Proteini pomažu u rastu novih stanica tkiva koje ubrzavaju proces ozdravljenja. Hrana bogata proteinima olakšava regeneraciju tkiva i održava snagu mišića nakon operacije. Kalcij, s druge strane, jača kosti i zube, opušta mišiće, pomaže zgrušavanju krvi i sprječava osteoporozu. Tijekom dojenja u novorođenče se prenosi 250 do 350 mg kalcija.

Nemasni mliječni proizvodi kao što su obrano mlijeko, nemasni jogurt, sir, grah i sušeni grašak izvrsni su izvori proteina i vitamina.
Mahunarke su bogate sadržajem proteina.
Sjemenke sezama su bogate željezom, bakrom, kalcijem, fosforom i magnezijem.

2. Hrana od cjelovitih žitarica

Namirnice od cjelovitih žitarica poput tjestenine, smeđeg kruha i smeđe riže trebale bi biti dio vaše prehrane jer su bogate ugljikohidratima koji pomažu u održavanju razine energije i proizvodnji majčinog mlijeka. Obogaćeni proizvodi od cjelovitih žitarica sadrže željezo, vlakna i folnu kiselinu, koji su neophodni u ranim fazama razvoja bebe. Majke koje imaju neprospavane noći i iritaciju ujutro trebaju započeti dan doručkom od žitarica od cjelovitog zrna.

Što jesti nakon carskog reza
Shutterstock 

3. Hrana bogata vitaminima

Vitamini su bogati antioksidansima i pomažu u regeneraciji tkiva. Vitamini pomažu u proizvodnji kolagena u tijelu koji pomaže u izgradnji novog ožiljnog tkiva, ligamenata i kože.Povrće poput brokule i špinata dobar je izvor vitamina A i C, kalcija i željeza u prehrani. Povrće i voće poput naranči, lubenica, jagoda, grejpa i slatkog krumpira bogato je vitaminom C koji pomaže u borbi protiv infekcija i jačanju imuniteta.

4. Hrana bogata vlaknima

Zatvor može odgoditi proces zacjeljivanja pritiskom na rane i posjekotine, a vlakna su esencijalna hranjiva tvar koja sprječava zatvor osiguravajući glatko pražnjenje crijeva.

Sirovo voće i povrće dodaje grubu hranu prehrani i olakšava zatvor.

Zob i raž bogati su vlaknima, a također su bogati izvori ugljikohidrata, kalcija, proteina i željeza.

Leća, grah i mahunarke također se mogu uključiti u prehranu zbog sadržaja proteina i vlakana.

5. Lako probavljive namirnice

Tijelo nakuplja plinove nakon poroda. Nove majke trebaju paziti da ne jedu hranu koja uzrokuje plinove i zatvor. U razdoblju nakon carskog reza treba izbjegavati brzu hranu i gazirana pića te konzumirati namirnice poput juha, kuhanih jela, jogurta i drugih namirnica koje tijelo lako probavlja.

6. Hrana bogata željezom

Željezo održava razinu hemoglobina u tijelu i pomaže obnoviti krv izgubljenu tijekom poroda. Željezo također pomaže funkcioniranju imunološkog sustava. Namirnice poput žumanjaka, crvenog mesa, kamenica, goveđe jetre i suhog voća bogati su izvori željeza. Preporučeni unos željeza za žene starije od 19 godina je 9 mg dnevno. Pretjerana konzumacija željeza može dovesti do zatvora i treba je izbjegavati.

Što jesti nakon carskog reza
Shutterstock Prehrana za brže začeće

7. Puno tekućine

Pijenje puno tekućine pomaže u sprječavanju dehidracije i zatvora. Dobar unos tekućine pomaže u pokretanju crijeva i pomaže oporavku nakon operacije. Tekućine poput mlijeka s niskim udjelom masnoće, sokova koji ne sadrže citruse , biljnih čajeva, jogurta i juha dobar su izvor esencijalnih nutrijenata. Također biste trebali piti 8 do 10 čaša vode dnevno.

Tekućine poput napitaka obogaćenih kalcijem, nemasnog jogurta i mlijeka poboljšavaju opskrbu majčinim mlijekom, koje je bitna komponenta bebine dnevne prehrane. Piće s kofeinom poput kave, čaja i energetskih napitaka treba izbjegavati jer mogu ući u majčino mlijeko i utjecati na bebin san.

8. Mliječni proizvodi

Nemasni mliječni proizvodi poput obranog mlijeka , nemasnog jogurta i sira pružaju dobru dozu proteina, kalcija i vitamina B i D. Ti su minerali neophodni za dojilje, a dnevno bi trebalo konzumirati najmanje 500 ml mliječnih proizvoda.

Što jesti nakon carskog reza
Shutterstock 

9. Povrće i voće

Dok je svo voće i povrće dobro za mlade majke, zeleno povrće je posebno dobro jer je puno vitamina, željeza i kalcija. Osim graha, špinata i brokule, dobro je u svoj plan prehrane uključiti stabljike lotosa i piskavicu. Gljive i mrkva dobar su izvor proteina za vegetarijance. Dojilje mogu imati koristi od antioksidativnih svojstava borovnica i dobrote citrusa bogatih vitaminom C.

10. Začini

Uz gore navedene namirnice, novopečenoj mami pomoći će u suočavanju s fizičkim zahtjevima poroda i začini. Kumin, kurkuma, đumbir i češnjak neki su od začina koji imaju ljekovita svojstva.