Posljednjih dana trudnoće grlić materice se skraćuje na jedan centimetar (uobičajena dužina organa je od tri do četiri cm) i mijenja svoj položaj. Ako je tijekom trudnoće grlić materice bio usmjeren blago unazad, onda se prije poroda pomiče u centar, direktno ispod glave fetusa, piše deti.mail.ru.

Kada je beba spremna za rođenje, maternica se počinje skupljati, a grlić maternice, koji je do ovog trenutka bio zatvoren, počinje se otvarati. Prvo, istovremeno sa skraćivanjem grlića materice, otvara se unutrašnji, a zatim vanjski dio. Kada širina grlića dostigne 10 cm, počinje druga faza poroda - prolazak bebe kroz cerviks.

Ne bi trebali pokušavati sami ubrzati širenje grlića maternice. Sve metode poznate ženama su ili neefikasne ili opasne.

Koliko je potrebno da se grlić maternice proširi?

Koliko će trajati prva faza poroda, teško je predvidjeti. Na brzinu dilatacije grlića maternice utječu fizičke karakteristike rodilje, individualne karakteristike tijela, broj poroda u anamnezi, upotreba metoda za ublažavanje bolova i još mnogo toga. U prosjeku, potpuna dilatacija grlića materice traje od 8 do 12 sati, a u različitim fazama poroda brzina povećanja lumena se razlikuje.

"Sve je vrlo individualno", kazao je ginekologinja Evgenia Beshmelnitsina za deti.mail.ru. Prema posljednjem protokolu, minimalna brzina dilatacije grlića materice je 0,5 cm/h i kod prvorotkinja i kod žena kojima ovo nije prvi porod.

Širina dilatacije grlića materice

Proces je postepen. Konvencionalno se razlikuju dve faze:

- latentnu, kada se grlić materice širi na 5 cm
- aktivnu – od 5 cm do pune dilatacije od 10 cm
Ponekad liječnici navode širinu cervikalne dilatacije ne u cm, već u prstima. Dva prsta znače da je grlić materice spreman za aktivnu fazu poroda, a četiri prsta označavaju punu dilataciju.

1-2 cm - jedan prst

Ova faza počinje kad cerviks omekša i priprema se za porod u 37.-39. tjednu trudnoće. Do tog vremena, grlić maternice je obično proširen za 1 cm, ali može proći još jedan do dva tjedna, a ponekad i više prije poroda. Kada je proširenje 2 cm, žena, po pravilu, još ne osjeća nikakve promjene, ali su aktivne kontrakcije odmah iza ugla.

3-4 cm - dva prsta

Dilatacija od 3 cm je signal da je grlić materice fiziološki spreman za početak poroda. Kontrakcije su i dalje bezbolne, ali poslije nekoliko dana ili sati to će se promijeniti. Četiri cm dilatacije je latentna faza porođaja. U ovoj fazi, žena već osjeća umjerene ili slabe kontrakcije. Ako je njihovo trajanje 20-30 sekundi, a interval 10-20 minuta, vrijeme je za odlazak u rodilište.

5-7 cm - tri prsta

Dilatacija od 5 cm je posljednja faza latentne faze. Kontrakcije postaju jače, češće, duže, javljaju se bolovi u donjem dijelu trbuha i u leđima. U nekim slučajevima može doći do rupture amnionske vode.

Lumen od 6 cm znači da je počela aktivna faza dilatacije grlića maternice. U ovom trenutku žena je, po pravilu, već u rodilištu pod nadzorom liječnika. U aktivnoj fazi poroda, kontrakcije postaju intenzivnije, a njihova učestalost je najmanje tri u 10 minuta.

Vrhunac aktivne faze je dilatacija od 7 cm

Kontrakcije su već jake i bolne, a maternica se steže svake 2-3 minute. Trajanje kontrakcija je više od 40 sekundi.

8-10 cm – četiri prsta

Pri dilataciji od 8 cm, kontrakcije su i dalje bolne, ali još nisu na vrhuncu. Njihovo trajanje može biti do 60 sekundi, a razmaci između njih se mogu smanjiti na 2 minute.

Dilatacija od 9 cm znači da se približava druga faza porođaja, kada bebina glava već ulazi u zdjelicu.

Dilatacija od 10 cm se smatra završenom. Kontrakcije dostižu svoj vrhunac u bolu i intenzitetu. Beba je spremna da prođe kroz porođajni kanal, počinje druga faza poroda, koja se završava guranjem i rođenjem bebe.