Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treba li mi suprug na porođaju?

Još nedavno prije tridesetak godina bilo je nemoguće zamisliti partnera na porođaju. Tata je čekao u čekaonici ili u lokalnom kafiću i došao kad je sve bilo gotovo. Otada se međutim, mnogo toga promijenilo. Danas je normalno da ...

 tata na porođaju

Puno je razloga koji govore za i protiv te odluke. Zato je od presudne važnosti da budući roditelji potpuno otvoreno razgovaraju o svojim potrebama, željama i strahovima. Mnoge se nepoznanice i dileme mogu razriješiti na vrijeme i to razgovorom. Na taj će način svi biti zadovoljni, žena će dobiti odgovorajuću potporu na porođaju, a partner priliku da sam odluči je li spreman tako nešto doživjeti ili je bolje da nema to traumatično iskustvo.

Što je pozitivno u tome da je partner sa ženom u rađaoni:

  • Zajedno su prisutni u trenucima rođenja njihova djeteta i zajedno postaju roditelji. Trenutak rođenja djeteta mnogima je daleko najljepši i najemotivniji trenutak u životu. Kad partneri zajedno dožive taj trenutak to ih silno povezuje i jača njihovu vezu.
  • Prisutnost partnera može biti vrlo smirujuća za rodilju i ublažiti joj strah u slučaju komplikacija.
  • Partner može masirati ženu ipomagati joj dok se kreće ili premiješta u razne položaje.
  • Partner može biti posrednik između majke i medicinskog osoblja. Više o to me kako pomoći ženi na saznajte u tekstu Kako partner može pomoći na porođaju?

Razlozi protiv prisutnosti partnera na porođaju:

  • Neki tate nisu potpora svojim partnericama. Posebice tate koji u jednoj ruci drže kameru i s druge strane stalno zadirkuju partnericu ili govore stvari koje je razdražuju.
  • Muškarci s kratkim fitiljem najbolje je da čekaju vani. Treba li žena tijekom rađanja misliti i na partnera, tada se ne može koncentrirati na porođaj i ono što se zaista događa.
  • Parovi se plaše da bi iskustvo porođaja moglo biti traumatično i utjecati na intimnost između partnera. Taj strah može biti opravdan ako muškarac inače teško podnosi stresne situacije prilikom ozljeda ili je osjetljiv.

Koje su alternative:

  • Prisiljavati partnera da bude prisutan na porođaju samo zato jer se to podrazumijeva svakako nije dobro. Partner će vam u rađaoni biti pomoć samo ako točno zna koja je njegova uloga i ako nije prisiljen na to. Dogovorite prije koji dio porođaja suprug zaista želi doživjeti, a u kojim situacijama bi želio izaći iz rađaone.
  • Možda biste za pratnju radije odabrali prijateljicu koja je rodila ili doulu. One vas mogu razumjeti i bolje znaju što vam treba.
  • Možda partner želi još jednu osobu koja bi bila na raspolaganju kao pratnja. To nije loše rješenje jer se po potrebi mogu izmjenjivati, a žena neće ostati sama ako prva pratnja zakaže.

Foto: Profimedia

Najnovije