Da trudnoća može krenuti potpuno neplaniranim tijekom, pokazuje i slučaj mame Milice Asanović koja je svoje traumatično iskustvo poroda ispričala za portal Yumama. Milica je prije pet mjeseci rodila svoju bebu u bolnici u Nišu, i to u 29. tjednu trudnoće.

Osjetila sam da mi curi vodenjak i odmah sam otišla na kontrolu, ali liječnici su rekli da je sve u redu i da je to zbog popuštanja mjehura. Pregledao me je student kojem je liječnik rekao da me pogleda umjesto njega. Četiri dana su me tako vraćali kući, a onda sam tijekom noći dobila temperaturu i počela povraćati’, započinje svoju priču Milica.

Nakon toga, pozvala je Hitnu pomoć koja ju je prebacila u rodilište. Zbog simptoma koje je osjećala, i zbog toga što liječnici nisu reagirali na vrijeme, Milica i njezina beba počele su dobivati sepsu.

‘I nisu me ni tog dana porodili jer sam imala temeraturu 39 stupnjeva, nego tek sljedeći dan. Bila sam na aparatima, testirana sam na koronu, ali bila sam negativna. Rodila sam u izolaciji, sasamo jednom sestrom i liječnikom, a ja sam skoro sama rodila. Zbog sepse dobila 24 infuzije u jednome danu.

beba u inkubatoru
Shutterstock 

Nažalost, njezina je prerano rođena beba imala posljedice, ali na kraju se ipak uspjela oporaviti.

‘Moj mali palčić je odmah priključen na respirator. Imao je krvarenje na mozgu i krvarenje na želucu. Reanimirali su ga četiri puta, hvala dragom Bogu, ostao je živ. Mijenjali su mu krv kako bi pobijedio sepsu, proveo je 55 dana na intenzivnoj nezi, bio je priključen na aparate koji su disali umjesto njega.

Milica je za Yumamu ispričala i da, uza sve što je prošla zbog liječničke pogreške, još je i osoblje bolnice je bilo neljubazno i neugodno.

‘Kada sam izašla iz izolacije smjestili su me u apartman. U jednom trenutku sam izašla u hodnik, a glavna sestra je počela vikati kako ugrožavam zdravlje drugih rodilja. Kada sam otišla prijaviti dijete, na otpusnoj listi je pisalo da smo covid pozitivni, a ni jedan test to nije pokazao’, prisjeća se Milica, i dodaje:

‘Preselili smo se u Njemačku, a dijete je pod redovitim liječničkim nadzorom. Sada im pet mjeseci i malo je manje od prosjeka, ali uskoro ćemo na detaljne analize. Ovo što sam prošla samo je još jedan dokaz da rodilje i trudnice nemaju nikakvo pravo. I ja sam se borila za život, ali i moj sin’, zaključila je mama Milica.