Ako još dosad niste rodili, ali ste na tome uzbudljivome putovanju da postanete majka, sigurno će vas zanimati što se događa s vašim tijelom onoga trenutka kada je beba spremna za izlazak. Zapravo, mnoge žene koje su iskusile porod tvrde da su tek tada uvidjele kolika snaga je u njima i koliki je njihov prag podnošenja boli.

Možda zvuči zastrašujuće, ali bol i napor koji osjećate tijekom porođaja nemaju onu negativnu konotaciju, a vi sa sobom dalje u život nosite jedno dragocjeno iskustvo koje vas mijenja iz temelja. Jer, rađanje novoga života je doista poseban događaj, a spoznaja za što je sve vaše tijelo sposobno daje vam bolje poznavanje sebe i uvodi vas u jedan potpuno novi svijet. Da ne govorimo o ljubavi prema djetetu, osjećaju kakav vjerojatno dotad niste iskusili.

Vaše tijelo priprema se za porod tjednima prije, a promjene koje se događaju na cerviksu najbolji su pokazatelj. Sazrijevanje cerviksa događa se postupno, on se prvo smekša, promijeni poziciju iz stražnje u prednju, stanji, a tek potom otvara.

Kada počnu trudovi, mjerenje cerviksa pokazatelj je toga kako napreduje porod. Tijekom poroda liječnik provjerava ‘otvorenost’ gurajući prste u cerviks, naravno, koristeći pritom sterilne rukavice i lubrikant. Ako u cerviks stane jedan prst, otvoreni ste jedan centimetar, ako stanu dva prsta, otvoreni ste tri centimetra, tek kada stane svih pet prstiju, i to raširenih, vrijeme je za tiskanje kako bi vaša beba ugledala svijet.

Postoje priče da se rodilja tijekom poroda treba otvarati jedan centimetar u sat vremena, što doista nije primjenjivo na sve rodilje, niti se treba voditi brojkama. Brzina otvaranja ovisi o brojnim čimbenicima, ali trebate biti svjesni da, iako se možda po brojkama čini da se ništa ne događa, da porod ipak napreduje.

Što se događa s cerviksom tijekom trudova?

Trudovi pomiču cerviks naprijed

Kada porođaj započne i dok su trudovi još u nastajanju, cerviks se pomiče naprijed kako bi se poravnao s izlazom iz zdjelice.

Trudovi stanjuju cerviks

Prije nego počnu trudovi, cerviks je dugačak 3 do 4 centimetra. Da bi otvaranje uopće počelo (pogotovo ako ste prvorotkinja), on se mora stanjiti dok ne postane tanak kao papir. Stoga, može proći i nekoliko sati trudova dok cerviks ne dođe u fazu da se može početi otvarati, a da se vama čini kako se ništa ne događa.

Trudovi potiskuju bebinu glavicu dolje

Trudovi potiskuju bebu dolje, a kako bebina glava vrši pritisak na cerviks, on se stanjuje i otvara. Usporedo vaš mozak dobiva informaciju da treba stvoriti još oksitocina, hormona koji potiče trudove.

Trudovi utječu na promjenu bebina položaja

Kako trudovi napreduju, beba se rotira i zauzima povoljniji položaj za izgon.

I napokon, trudovi otvaraju cerviks do potpune otvorenosti od 10 centimetara, odnosno 5 prstiju!

Da biste dobili pravu sliku, prenosimo poučan filmić primalje Sarah Pringle koja ga je objavila na svome TikTok profilu (@midwifemama) pa pogledajte!

@midwifemama Answer @Rosco Mars #labor#rn#birth#midwifemama♬ Renai Circulation (English Cover) [2012 TV Size] - Lizz Robinett