Uz sveobuhvatnu naslovnu temu o začudnoj planini s jedinstvenim životinjskim svijetom pročitajte i temu o divnim morskim konjicima; priču o svetoj indijskoj rijeci Ganges kojom teče plastika; o ugroženim pticama pjevicama na Kubi; o tradiciji odgovornog ribolova u Gani; pogledajte povijesne fotografije o medicini i još mnogo toga...

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i uz jedan broj gratis darovat ćemo vam i izvrstan ruksak LUNAR s pretincem za laptop i tablet, podstavom i dodatna tri džepića, te logom National Geographica. (Cijena godišnje pretplate iznosi 440 kuna*)

nat geo ruksak lunar (2).jpg
Promo Uživajte u novom broju National Gographica Hrvatska, a u nastavku vam donosimo i riječ glavnog urednika Hrvoja Prćića o broju za travanj.

Priznajem da me tema o južnoameričkim tepuijima oduševila. Ne zbog otkrića nove zanimljive vrste žabe, nego zato što je to zapravo priča o čovjeku, evoluciji, ljudskoj naravi, onome dobrom što nas čini homo sapiensom. Mnogi su radovi napisani o tome kako je čovjek osvojio planet i razvio se, a ključ je pronađen u – radoznalosti! Radoznalost nas tjera dalje i dalje, vodi prema istraživanjima i otkrićima. Dakako, tu je i za to odgovoran gen koji nas vuče da kročimo u nepoznato, gdje nitko prije nije bio, gen DRD4. Kod nekih je izraženiji, kod drugih drijema, ali njemu možemo zahvaliti što idemo dalje. Možete li zamisliti žeđ za otkrićem koja Brucea Meansa u 79. godini, u zimi njegova života, tjera da se pentra po vrleti tepuija i probija kroz prašumu kako bi možda pronašao tajanstvenu žabu?! I nesebičnost ljudi koji mu u tome svesrdno pomažu?! Začudnost prirode koja je oblikovala te zarubljene planine tepuije i stvorila neobičan život jedinstven za to mjesto, a neistraženih mjesta na Zemlji ima još mnogo, doista je fascinantna. Naš je cijeli planet fascinantan sa svom svojom georaznolikošću i bioraznolikošću i naša je sveta dužnost dobro ga upoznati i očuvati! A ratovi bilo koje vrste za njega su smrtonosna bolest. Ratovi su suprotnost razvojnoj radoznalosti, oni su zatupljujuća pošast. Mentalitet Brucea Meansa je put u bolju budućnost, a mentalni sklop onih koji vode ili potiču ratove, osobne ili globalne, put prema apokalipsi.

NGM_04_2022_cover.jpg
Promo 

*Za pretplatu nas nazovite na +385 63 00 817 ili kontaktirajte putem maila pretplata@adriamediazg.hr.