Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vile, ptice i noćno nebo - najljepše priče za najmlađe čitatelje

Stiglo nam je to magično doba godine: vrijeme postaje sve hladnije, naši domovi sve ukrašeniji, a mališani sve nestrpljiviji u iščekivanju darova. Što li će sveti Nikola ostaviti u svim tim uredno ulaštenim čizmicama?

Izbora je mnogo, ali postoji li ljepši i topliji način za provesti blagdansko doba sa svojom djecom od čitanja i otkrivanja novih uzbudljivih književnih svjetova i životnih pouka? V.B.Z. vam zato donosi tri nove slikovnice prepune prekrasnih ilustracija i maštovitih dogodovština: Vilu Laticu Lade Franić Glamuzine, Priču o poštaru Branimira Glumca i Marina Zurla i Svemirski taksi Aljoše Vukovića.   Vila Latica Lade Franić Glamuzine uzbudljiva je bajka o tome kako je jedna neobična vila izašla na kraj s onima koji su joj se rugali te kako je s pomoću morskoga vjetra, ljekovitoga bilja i jednog tajnog čarobnog sastojka izliječila svoju prijateljicu. Vila Latica živi na Biokovu, a ljekovito bilje skuplja i na Mljetu, ljekovite spužve na Krapnju, ljekoviti vjetar u Orebiću... Slikovnica mlade čitatelje priprema da se lakše nose sa situacijama u vlastitom odrastanju i školovanju, s problemima u razredu i netrpeljivošću te da se na pozitivan način nose sa životnim problemima. Maštovitu i poticajnu priču izvrsnim je ilustracijama upotpunila Elena Kučanin.

Priča o poštaru iznimna je svevremenska priča za djecu Branimira Glumca i Marina Zurla, prvi put objavljena sredinom osamdesetih, a ilustrirao ju je veliki hrvatski naivni slikar Ivan Lacković Croata. Priča o poštaru životna je priča Ivana Lackovića Croate i govori o ljubavi između ljudi i životinja. U središtu radnje je Ivan, poštar iz malog podravskog sela koji predano brine o pticama, a svojom je nesebičnom ljubavlju prema njima zarazio i suseljane, najprije djecu, a potom i njihove roditelje. Osim što će ih ova zabavna i duhovita slikovnica poučiti kako se treba ponašati prema životinjama, djeca će saznati i mnogo o pticama, selicama i onima koje prezimljuju u našim krajevima: kako se hrane, što jedu, koja su im staništa… Također, poučit će ih i međuljudskoj solidarnosti, pomoći nemoćnima, ljubavi, odgovornosti prema poslu i obvezama.

Slikovnica Svemirski taksi hrvatskoga književnika i glazbenika Aljoše Vukovića pisana je jednostavnim jezikom, odličan je uvod u prepoznavanje zviježđa i planeta, i kao takva svidjet će se svakom djetetu koje mašta o tome da kao astronaut putuje svemirskim prostorom u raketi i posjećuje lokalitete kao što su Mjesec, Saturn, Veliki i Mali medvjed, Kumova slama, Sjevernjača i Sunce. Ova ljupka priča prožeta zabavnim rimama koje prate maštovite ilustracije očarat će roditelje i djecu i nadahnuti ih da razvijaju interes za noćno nebo. Za ilustracije je zaslužan Davor Šunk, dobitnik nagrade Kiklop za knjigu Palac Sim palac Tam.

  Slikovnice potražite u svim knjižarama, na www.vbz.hr i u V.B.Z.-ovom online Božićnom katalogu po promotivnim cijenama.

Tekst i foto: press

Najnovije

Najpopularnije