Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djevojčica ima strah od crtića, kako joj pomoći?

Hrabri telefon odgovara mami čija djevojčica se uplašila jednog lika iz crtića i nakon toga više ne želi gledati niti jedan. O čemu se tu radi?

Pitanje: Pozdrav, imam jedno pitanje vezano za dječje strahove. Naime, moja kćer od 4 godina se prije par dana strašno prepala jednog lika iz crtića. Znam da djeca imaju razne strahove u svom razvoju, ali moja kći uopće ne želi više gledati niti jedan crtić, čak niti svoje najdraže koje inače rado gleda. Brine me što ne znam kako da joj pomognem da prebrodi taj strah?

Odgovor:  Draga mama, prije svega, hvala na povjerenju koje ste nam iskazali time što ste nam se ovim putem obratili za pomoć. Drago mi je vidjeti da ste brižna majka koja je spremna pitati za savjet kada je zbog nečeg zabrinuta vezano za odgoj i razvoj svoje kćeri. Roditeljstvo je zahtjevan posao koji putem nosi brojne izazove, dvojbe i pitanja te je ponekad potrebno potražiti savjet, kao što ste vi to i učinili. Prije svega, želim pohvaliti taj angažman i potaknuti vas da i dalje pratite razvoj i promjene kod vaše kćeri.

Iz upita vidim da se osjećate nesigurno i zabrinuto jer ne znate kako reagirati na ponašanje kćeri, odnosno na njezinu reakciju na prisutnost dječjeg straha. I sami ste napisali da ste svjesni da djeca imaju strahove i da su oni sastavni dio njihova sazrijevanja. Ti strahovi se nazivaju razvojni strahovi te se mijenjaju, pojavljuju i nestaju kako dijete prelazi iz jedne razvojne faze u drugu. Uz svaku razvojnu fazu vezani su specifični strahovi, koji imaju određenu funkciju za tu dob. U dobi vaše kćeri (3-5 godina) počinju se pojavljivati strahovi od izmišljenih bića, maski, nakaza, mraka, ružnih snova i sl. Upravo u toj dobi djeca sve više razvijaju svoju maštu kroz gledanje crtića i slikovnica, kroz koje se upoznaju s dobrim i lošim likovima što može dovesti do straha od negativnih likova.

Vi možete svojoj kćeri olakšati ovo razdoblje tako da prihvatite njen strah te joj ostavite prostor da se suoči s njim. To znači da ćete joj dozvoliti da se povuče od onoga čega se boji te joj dati vremena i prilike da se postupno navikne na situaciju koja ju plaši. U vašem slučaju se to konkretno odnosi na gledanje crtića. Nije poželjno dijete gurati u situaciju koja izaziva strah te ga uvjeravati da se nema čega bojati, kao niti izrugivati se dječjem strahu. 

Razvojni strahovi uglavnom ne zahtijevaju stručnu pomoć već roditeljsku pažnju, razumijevanje i strpljenje kako bi dijete steklo samopouzdanje da se suoči sa strahom. Dopustite kćeri da se suoči sa situacijom koja joj izaziva strah u vrijeme kada to njoj odgovara. Naime, kada je dijete spremno, poželjno je postupno ga izlagati situaciji koja kod njega izaziva strah, jer na taj način dijete stječe hrabrost. Npr. to znači da možete zajedno s djetetom gledati crtiće koji su manje strašni i koje je prije voljela, možete čitati priče o izvoru straha, smisliti zajedno neke pozitivne priče i završetke s likom iz crtića kojeg se boji i sl. Time vaša kći uči da se strahovi s vremenom mogu ublažiti i svladati, a možda dobije i neku ideju kako se sama može suočiti s tim ili nekim drugim strahom koji joj se kasnije pojavi.

Vi kao roditelj možete i normalizirati strahove na način da s kćeri podijelite neke svoje strahove iz djetinjstva i načine kako ste se s njima nosili i time joj pokažete da svi ponekad osjećaju strahove i da je to uobičajeni osjećaj. Važno je otvoreno razgovarati s njom i dopustite joj da slobodno izrazi svoje osjećaje – razgovorom, igrom ili crtežom. Imajte na umu da napredak može biti postupan i odvija se u malim koracima, što ponekad može dovesti do frustracije, ali važno je da budete ustrajni, i da se trudite biti podrška kćeri. Pokoja topla riječ i roditeljski zagrljaj su uvijek poželjni pa tako i sada, a svaki mali korak je važno pohvaliti tako da dijete dobije osjećaj ponosa i zadovoljstva te snagu da se dalje nosi sa svojim strahom.

Ako imate dodatnih pitanja, možete nam se obratiti i putem besplatne i anonimne savjetodavne linije Hrabrog telefona na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Želim vam svu sreću i puno uspjeha prilikom rješavanja problema. Još jednom zahvaljujem što ste nam ukazali povjerenje i podijelili svoj problem.

Srdačan pozdrav,

Hrabri telefon

Foto: Profimedia

Najnovije