Igre 'lovice' i 'crna kraljica 1,2,3' čine čuda u razvoju vašeg mališana

Osim što se ludo zabavljaju, tijekom strukturirane igre djeca razvijaju razne vještine potrebne za život

Shutterstock

Dok se djeca igraju, svakim svojim pokretom nauče nešto novo. Cilj je strukturirane igre osigurati da se djeca zabavljaju dok se trude u postizanju određenoga cilja. Kroz aktivnosti u takvoj vrsti igre poboljšavaju se motoričke vještine, ali i vještine rješavanja problema, a ona može biti dio kvalitetno provedenoga vremena roditelja ili odraslih osoba s djecom.
Strukturirana igra sa sobom nosi određena pravila, određeno vrijeme u kojem se igra, ali ima i postavljen cilj. Može uključivati skupinu djece ili dijete i odraslu osobu, a u takvu igru ulaze igra lovice, crne kraljice, društvene igre, igra skrivača itd.

5 dobrobiti strukturirane igre

5. Razvija koordinaciju i motoriku
Todleri još uvijek uče koordinaciju pokreta i stabilnost, a strukturirana igra uvelike im pomaže u tome. Naime, kretanje, kao što je trčanje, skakanje, plesanje, omogućavaju mozgu da stvori nove sinapse te da bolje 'surađuje' s tijelom.

4. Djeca su tjelesno aktivnija
Okosnica strukturirane igre su tjelesne aktivnosti, čiji je rezultat bolji razvoj, jačanje kostiju i mišića te općenito bolja fizička kondicija. Nekretanje sa sobom donosi brojne zdravstvene rizike, ali i lošije rezultatu kad je riječ o učenju i svladavanju kognitivnih vještina.

3. Razvija vještine rješavanja problema
Strukturirana igra pomaže u vještinama rješavanja problema jer djeca tijekom igre trebaju identificirati problem, veliki ili mali, i pronaći način njegova rješavanja kako bi nastavila s igrom.
Bilo da je riječ o igri skrivača, gdje dijete mora smisliti način na koji se može sakriti da ga ne pronađu prvoga, do igre 'Čovječe ne ljuti se' u kojoj zbraja kockice i polja kojima se pomiče figurica i odlučuje koju će figuricu pomicati prvu kako bi prvo završilo igru, cijelo vrijeme se traži djetetova fokusiranost i sudjelovanje u igri kako bi se postigao neki cilj.

2. Razvija emocionalne i socijalne vještine djeteta
Kroz igru dijete uči izražavati svoje emocije na zdrav način. Tijekom igre djeca doživljavaju niz emocija od uzbuđenja, frustracije, ljutnje i radosti. Način na koji će ih obraditi i podijeliti s drugma određuje njihovu razinu emotivne zrelosti. I ne samo to, tijekom igre djeca uče komunicirati sa svojim suigračima, prihvaćati pravila, uče što znači ferplej, uče kako izgladiti sukob koji se pojavi tijekom igre, a tako razvijaju i svoje socijalne vještine.

1. Razvija kreativnost
Djeca se ne rađaju kreativna. Riječ je o vještini koja se razvija kroz određene situacije. Kada su mališani uključeni u aktivnu igru, upoznaju se s novim idejama i prilikama koje su temelj za izgradnju kreativnosti.
Kreativni aspekt strukturirane igre pojavljuje se kada se od djece traži da preuzmu neku pravilima igre zadanu ulogu. Na primjer, 'igra pantomime'.