Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U vrtić bez suza - savjeti i radionica za roditelje

Danas u vrtićima postoji razdoblje prilagodbe koje djetetu omogućava da postupno upozna novi prostor, brojnu nepoznatu djecu i tete. Međutim, dr. Harvey Karp smatra da to nije dostatno. U vrijeme kada je strah od odvajanja i strah ...

Evo nekoliko prijedloga dr. Karpa koji će umanjiti stres oko polaska u vrtić. Tako recimo, bilo bi dobro koji put s djetetom prošetati oko vrtića kako bi vidjelo drugu djecu kako se veselo igraju na igralištu. Vrtić će mu biti poznatiji i ako se pokažu slike unutrašnjosti i aktivnosti. Također je dobro dati do znanja da će biti puno djece i da će morati dijeliti igračke, te da će ih umjesto roditelja čuvati nove tete.

Dr. Karp savjetuje da se i s malom djecom razgovara o onome što ih očekuje, pomoću dječjeg jezika. Često zaboravljamo da iako imaju slabo razvijen govor, mogu jako dobro razumjeti što se oko njih događa pomoću govora tijela, te tona glasa. Rečenica poput: "Petar ići u vrtić. Petar se igrati", uz vedar ton i veselo gestikuliranje rukama, i jednogodišnjaku će dati do znanja da ga očekuje nešto zabavno i veselo, te da nema razloga za strah.

Kod veće djece može se reći nešto poput: "Vrtić je posebno, zabavno mjesto za igru - samo za djecu". Takva rečenica će kod djeteta pobuditi znatiželju i želju za istraživanjem.

Prvi dani u vrtiću

Tako recimo prva dva do tri dana bilo bi dobro da roditelji budu neka vrsta posrednika između odgajatelja i druge djece jer će na taj način olakšati upoznavanje.

Sljedećih dva do tri dana, roditelji su i dalje budu prisutni, ali više po strani kako bi se dijete samo uključilo u aktivnosti.

Kada je prvotno uključivanje u grupu završeno, roditelji mogu ostaviti dijete na par minuta pri čemu se ne smiju iskradati. To kod djece izaziva osjećaj nesigurnosti i strah jer nikada ne znaju kada će ih napustiti.

Prije nego napuste prostoriju bilo bi dobro da to najave: "Tata mora na WC. Čim sam gotov, dođem" ili "Mama mora ići raditi kako bi dobila novce za tvoj autić. Čim završim, dođem po tebe". Djeca nemaju razvijen pojam o vremenu. Njemu se odlazak roditelja na posao može činiti kratak baš kao odlazak na wc. Cijeli taj proces bi bilo dobro ponoviti nekoliko dana kako bi dijete shvatilo da kada roditelji na odlasku kažu da će se vratiti po njega - govore istinu.

Nakon što se dijete uključilo u grupu, odvajanje bi trebalo biti kratko uz poticanje na neku aktivnost. Bi li mi mogla nacrtati neki poseban crtež, pa mi je pokaži kada se vratim".

Nakon povratka kući, s onima koji idu u jaslice, bilo bi dobro veselo pričati o odgojiteljima, zanimljivim aktivnostima i igračkama. Većoj djeci se može reći da roditelji moraju raditi i ne mogu ih voditi na posao, ali zato će biti na tom posebnom mjestu koje je puno zabave.

Radionica za roditelje

A da bi polazak u vrtić ili jaslice bio što lakši, udruga Najsretnija beba Hrvatska i dječji klub Zmajo organiziraju radionice Vrtić bez suza. Dok roditelji sudjeluju na radionici koju vodi certificirana edukatorica međunarodno priznatog programa The Happiest Baby, Iva Brčić, mališani će se zabavljati u kreativnoj čuvaonici dječjeg kluba Zmajo.

Pridružite se dvosatnoj radionici 'Vrtić bez suza' i naučite:

  • kako pripremiti dijete na vrtić
  • što je dječji jezik i kako ga koristiti
  • kako brzo i učinkovito smiriti ispade bijesa u svega nekoliko minuta pomoću tehnika pedijatra dr. Harvey Karpa
  • kako riješiti problem grizenja
  • kako riješiti pitanje pelena i dude
  • kako izbjeći regresiju kod djece
  • kako pridobiti dječju suradnju
  • kako zaustaviti opasno ponašanje kod djece

Radionica se održava 10.9. 2017. u 11 sati u dječjem klubu Zmajo na adresi Ul. Svetog Mateja 19 u Zagrebu

Cijena radionice: 189 kn po osobi, 289 kn roditeljski par

Kreativna čuvaonica je besplatna. A sve što mališani naprave, mogu ponijeti kući.

Broj mjesta je ograničen stoga je potrebno svoj dolazak najaviti na: [email protected]

Tekst: I.T.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije