Kao roditelj svom djetetu uvijek želite dobro, ali ponekad niste ni svjesni da mu nekim svojim ponašanjem možda nanosite štetu.

1. Trude se usrećiti svoje dijete cijelo vrijeme

Naravno, roditelji žele da im djeca budu sretna i voljeli bi da ne moraju doživjeti niti jedan ružan trenutak u životu. No, to nije moguće, stoga je važno mališane naučiti nositi se s izazovima, a oni to ne mogu ako su uvijek sretni i zadovoljni.

2. Upućuju prazne prijetnje

Kad roditelji kažu: „Bacit ću sve tvoje igračke ako ih sad ne pospremiš“, a onda to zapravo i ne učine iako ih dijete ne sluša, to nema učinka. Štoviše, prazne prijetnje samo potkopavaju autoritet roditelja. Također, dijete iz ovoga ne može naučiti da svaki njegov postupak ima posljedice, koje mogu imati različite posljedice tijekom odrastanja i biti uzrok puno većih problema od nepospremljene sobe.

shutterstock_523948387.jpg
Shutterstock Vikanje kod djece izaziva obrambeni stav

3. Prestrogi su ili preblagi

Naravno, to je uvijek lakše reći nego učiniti, ali vrlo je važno pronaći dobru ravnotežu između strogosti i fleksibilnosti. Djeca kojoj se ništa ne dopušta mogu postati buntovnici, oni koje roditelji previše kritiziraju nemaju samopouzdanja, a mališani kojima se sve dopušta ne osjećaju se sigurno jer ne znaju što očekivati ​​od svijeta i kako se ponašati, piše baby-chick.com.

4. Govore djetetu da će ga ostaviti ako ne posluša

"OK, bok, mama je na putu onda" može djelovati kao učinkovita prijetnja da natjerate dijete da učini ono što želite. No zapravo je poruka da ćete dijete ostaviti ako nešto pogriješi, što vrlo negativno utječe na emocionalno stanje mališana.

5. Stalno pomažu djetetu u svemu

Činjenica je da nitko ne uživa gledati svoje dijete kako se muči da nešto napravi, pa mu žure pomoći - obuti cipele, obući jaknu, otvoriti kutiju koju drži... No, mališani su naučeni biti uporan i otporan na izazove pokušavajući i ne uspijevajući, i na kraju uspijevajući.

10 grešaka koje roditelji rade u odgoju
Shutterstock Pedagog otkriva trebaju li roditelji pomagati djetetu oko pisanja domaće zadaće

6. Ne pokazuju nikakve emocije ili ignoriraju dijete

Roditelji povrijeđuju svoju djecu kada, želeći ih kazniti za nešto, ignoriraju ili namjerno ne pokazuju svoje emocije. Za mališane je to stres koji, ako su mu stalno izloženi, može loše utjecati na njihovo psihičko i fizičko zdravlje.

7. Isključuju djetetove osjećaje

Mame i tate ne misle ništa loše kad kažu “Ma, dobro si” ili “Nije ništa strašno”, već zapravo nesvjesno podcjenjuju osjećaje mališana. U želji da utješe dijete, mame i tate zapravo "isključuju" osjećaje mališana govoreći mu da nije važno što osjeća.

8. "Okrivljavaju" dijete, a ne ponašanje

Ponekad su mame i tate preumorni pa u trenutku kažu djetetu: “Baš si loš što lažeš” ili “Ne mogu vjerovati da to ne možeš”. Djeca koja slušaju takve poruke od njih zapravo "čuju" da ne ispunjavaju očekivanja svojih roditelja i da su loši. Zato je jako važno ne govoriti djetetu da je loše, nego da je loše neko njegovo konkretno ponašanje, nešto što je učinilo.

Toksična rečenica koju izgovaraju roditelji manipulatori
Shutterstock Toksična rečenica koju izgovaraju roditelji manipulatori

9. Zaboravljaju da isprike idu u oba smjera

Dijete vas neće manje poštovati kada se ispričate, naprotiv. Osim toga, na primjeru će naučiti kako izgleda iskrena isprika, što je važna životna vještina koju treba savladati – dati i primiti ispriku. Također, na taj način uče da je sasvim u redu griješiti u životu.

10. Ne dopuštaju djetetu da bude odgovoran

Iz ljubavi prema djetetu roditelji često čine sve umjesto njega, ali ga time zapravo nesvjesno povrijeđuju. Djeca imaju potrebu i želju za samostalnošću, kada su za to razvojno spremna. Važno je da se u skladu sa svojom dobi nauče brinuti o sebi jer time povećavaju i svoje samopouzdanje.