Roditeljstvo je vrlo zahtjevan posao i koliko god se trudili, sasvim je normalno da u procesu odgoja djece napravite neke greške . Ipak, neke od tih grešaka koje činite zapravo otežavaju život vama i vašim mališanima, no dobra vijest je da ako ih prepoznate u sebi, možete raditi na njihovom ispravljanju.

Psihologinja Lisa Kaplin otkrila je za portal yourtango.com koje vam greške zagorčavaju život, ali i dala savjete koji će vam pomoći da uz minimalne promjene postignete odlične rezultate.

1. Pokušavate od djeteta napraviti nešto što ono nije

Recimo da je vaše dijete po prirodi introvertirano, ali vi želite ekstrovertirano, izrazito prijateljski raspoloženo dijete. Ili, vaš mališan uživa u čitanju, a vi želite sportaša u kući. Možda vaše dijete voli raditi domaću zadaću kasnije tijekom dana umjesto odmah nakon škole, a vi ga tjerate da satima sjedi za stolom dok ne bude gotova?

Psihologinja Keplin ističe da je roditeljstvo uvijek lakše kada slijedite signale koje vam dijete šalje, nego kada ga tjerate da slijedi vaš raspored i vaše želje. To ne znači, ističe, da ne treba postavljati granice, nego poslušati i prepoznati sklonosti djeteta, iskoristiti to za izgradnju pozitivnih vještina, ali i pomoći mu da povremeno izađe iz svoje zone udobnosti.

Dankinja Iben Sandahl: Razlike između danskog i odgoja u našoj kulturi i greške koje roditelji rade

Savjet psihologa je da tjedan ili dva pratite signale djeteta i uočite koliko će atmosfera u kući biti mirnija. "Mi smo vodiči naše djece, a ne vlasnici njihove sudbine. Neka vas vaše dijete vodi na njegovom putu", kaže.

3 greške koje otežavaju život i roditeljima i djeci, tvrdi psihologinja
Shutterstock 

2. Pazite na svaki njegov pokret

Komentirate li stalno svaki aspekt života svog djeteta? Na primjer: "Ti ćeš to nositi? Pa nikako ne ide jedno s drugim, izgledaš kao vreća". Ili možda uspoređujete jedno dijete s drugim, u kontekstu: "Zašto ne dobiješ bolje ocjene, kao tvoja sestra?"

Psihologinja Keplin upozorava da ovo pretjerano praćenje djece, prigovaranje na sve što rade, vrlo negativno utječe na cijelu obitelj jer kritika ne pomaže. Umjesto toga, slušajte svoje dijete, postavljajte pitanja bez osuđivanja, nudite ljubazne i suosjećajne savjete.

Sljedeći put kad svom djetetu poželite reći neke negativne riječi, zastanite i zapitajte se hoće li mu to na bilo koji način koristiti – ako neće, nemojte ih izgovarati, savjetuje psihologinja.

3. Postavljate prečvrste granice ili dopuštate kršenje pravila

Djeca su vrlo pametna i lako mogu osjetiti slabosti svojih roditelja, pa ako svom mališanu kažete da će biti bez telefona ako ne pospremi sobu, a onda to ne učinite, učite ga da nema razloga da ti vjerujem na riječ.

Savjet psihologinje je da ne postavljate previše pravila u kući, već da odaberete nekoliko važnih oko kojih nema pregovaranja. Kada dopustite mališanima da krše pravila, učite ih da vas ne poštuju i ne poštuju. Posljedica je da ćete biti ljuti, frustrirani, što vas vodi u „nove bitke“ s djecom. Kako biste to spriječili, jednostavno se od početka držite svojih granica i držite se onoga što kažete.

Za kraj, psihologinja Keplin savjetuje da ne otežavate sebi kao roditelju pretjeranom "agresivnošću" u odgoju djeteta, već mu uvijek budite na raspolaganju kada vas zatreba. Također, njezin savjet je postaviti neka osnovna očekivanja i pravila u vezi ponašanja, držati ih se od početka, kako bi dijete naučilo da vam može vjerovati i poštovati vas.