Iako se puno puta našao na udaru kritika zbog toga što kćer Harper ljubi u usta, bivši nogometaš David Beckham ne mari za negativne komentare i nastavlja ovu praksu. Štoviše, fotografije poljupca redovito objavljuje na društvenim mrežama, baš kao i njegova supruga, bivša pjevačica i modna dizajnerica Victoria Beckham. U nekoliko navrata slavni su supružnici već objavljivali fotografije na kojima svoju djecu ljube u usta, a svaka je izazvala je brojne komentare, među kojima, dakako, i one negativne.

Je li ovakvo izražavanje ljubavi normalno? Svatko ima svoje mišljenje o tome, no psiholozi smatraju kako taj oblik prisnosti može zbuniti dijete oko postavljanja granica njegove intimnosti. Drugim riječima, može se dogoditi da se dijete na isti način počne prisno ponašati sa svim osobama koje smatra bliskima, poput učitelja.

"Ljubljenje djece u usta postaje trend među mladim slavnim majkama. Postoje određene razlike u kulturi, pa je u nekim zemljama više uobičajeno ljubiti djecu u usta, a u nekima manje. Iako roditelji u najvećem broju slučajeva u tom poljupcu ne vide ništa seksualno, ljubljenje djeteta u usta može narušiti njegov osjećaj granica osobne intime. Dijete može pokušati ljubiti u usta drugu djecu ili odrasle osobe prema kojima osjeti ljubav i naklonost, npr. učitelje i odgajatelje. Teško je malom djetetu objasniti da je s nekim to primjereno, a s nekim ne, pogotovo da je primjereno do određene dobi, a kasnije ne. Razmislimo, roditelji uglavnom u usta ljube malu djecu, a ne adolescente – kako odrediti granicu kada to prestaje i objasniti ju djetetu? Takvi poljupci s drugim odraslim osobama posebno su neprimjereni, a netko može i zloupotrijebiti djetetovu otvorenost po pitanju vlastitog tijela i intimnosti. Postoje brojni načini na koje iskazati djeci ljubav, pažnju i naklonost, osim ljubljenja u usta, stoga ne vidim razlog da bi roditelji to činili. Važno je naučiti dijete granicama bez zbunjenosti i konfuzije, što ćemo izbjegavanjem ljubljenja u usta svakako uspješnije postići", jednom nam je prilikom pojasnila psihologica Mia Roje Đapić.

I liječnici ne odobravaju ovaj čin. Američka akademija za parodontologiju savetuje mamama da, ipak, izbjegavaju ljubljenje beba u usta jer u ustima novorođenih beba nisu prisutne bakterije koje uzrokuju propadanje zubi i parodontalne bolesti, a mogu se prenositi jednostavnim poljupcem u usne. Naime, kada ta bakterija dođe do djetetovih usta, ona počinje pretvarati šećer iz hrane i pića u kiselinu koja uništava zube. Ako samo jedan član obitelji pati od parodontalnih bolesti, podložni su im svi članovi jer se pljuvačka prenosi ljubljenjem, dijeljenjem pribora za jelo, kašljanjem, kijanjem i sl. Opća akademija stomatologa tvrdi da se ljubljenjem može preneti i do 500 različitih vrsta klica, uključujući one koje uzrokuju bolesti desni, a samo jedan poljubac između roditelja i djeteta može prenijeti bolest desni.

Evo još nekih roditelja koji ljube svoju djecu u usta.

Tekst: D. P.