Dužnost svakog roditelja je pripremiti djecu za život. Najvažnije je pružiti im ljubav i sigurnost, ali neophodno je naučiti ih i važne životne lekcije. Kroz razne zadatke stvorit ćete im ne samo važna znanja nego i samopouzdanje. Potrebno ih je naučiti kako obrisati stražnjicu, ali kako uspostavljati prijateljstva. Važno je da im u formativnim godinama već stvorite navike i obveze koje će im olakšati život. Mališani trebaju sudjelovati u komunikaciji, kućnim poslovima, čak i u dobi od tri godine.

Ovih 13 vještina učite dijete od malih nogu jer nije prerano, piše Yumama.

1. Kako gledati ljude kad govore

Današnji mladi provode vrijeme pred ekranima i mobitelima, što ne mora uvijek biti loše. Međutim, neophodno je djecu naučiti i osnovnoj vještini komunikacije, oči u oči. Jednog dana će sigurno imati razgovor za posao, održati prezentaciju ili pokušati pronaći prijatelja, a tada je razgovor licem u lice neophodan. Naučite svog mališana da podigne svoje oči i razgovara.

2. Kako se rukovati

Možda mu ova vještina nije toliko važna kad ima tri godine, ali kako raste bit će. Vrlo brzo će doći u situaciju kad treba pružiti ruku i predstaviti se, a možda pružiti i ruku pomirenja. Ovo je lekcija koju nije teško svladati, a može puno značiti.

13 životnih vještina koje dijete treba znati od malih nogu
Shutterstock 

3. Kako reći što misli

Bilo da je riječ o traženju povišice koju zaslužuju ili naručivanju hrane u restoranu, moramo se pobrinuti da naša djeca znaju kako da ih drugi vide i čuju u ovom užurbanom svijetu.

4. Kako raditi kao tim

Vaše će dijete vjerojatno trebati surađivati s drugima u nekom obliku dok se kreće kroz život pa ga morate naučiti ovoj vrijednoj životnoj vještini. Raditi kao tim znači sudjelovati, govoriti zrelo i s poštovanjem kada je član tima nepravedan, ali i podržati druge. Dobra suradnja s drugima dat će im mnogo veće šanse da dobiju posao koji vole i dobro surađuju s kolegama.

5. Kako reći oprosti

Nitko ne prolazi kroz ovaj život bez pogrešaka. A ponekad su te greške velike. Naša djeca moraju znati koliko je važno priznati ih, ispričati se i iskupiti se.

6. Kako reći hvala

Svi trebamo više pokazivati našu zahvalnost, a ponekad to u ovom ubrzanom vremenu ne činimo. Postoji bezbroj načina za to. Ako odgajate djecu koja znaju kako pokazati zahvalnost, dobro vam ide.

7. Osnove pripreme hrane

Ne moraju biti vrhunski kuhari koji se natječu za Michelinovu zvjezdicu, ali djeca bi trebala znati osnovne kulinarske vještine. Primjerice, skuhati tjesteninu, ispeći jaja i napraviti sendvič. U jednom trenutku će ogladnjeti i neće biti nikoga da im nešto skuha. Zato je na roditeljima da ih nauče što u takvoj situaciji napraviti. Stoga ih od malih nogu, počevši od 3 godine, uključite u rad u kuhinji.

13 životnih vještina koje dijete treba znati od malih nogu
Shutterstock 

8. Kako se oprostiti

Ponekad nam je to nametnuto, primjerice kada umre član obitelji ili kućni ljubimac. Ili kada se najbolji prijatelj vašeg djeteta preseli u drugu zemlju. Za roditelje je izuzetno bolno vidjeti kako se slama srce njegovog djeteta, ali rastanak je dio života. Naš je posao naučiti djecu kako tugovati, pokazati da im je dopušteno imati emocije i podsjetiti ih da neće zauvijek toliko boljeti.

9. Zapamtiti nekoliko važnih telefonskih brojeva

Sjećate se kad smo bili djeca, nitko nije imao mobitele i morali smo pamtiti stvari poput telefonskih brojeva? Što ako vaše dijete izgubi mobitel i mora vas nazvati? Znaju li vaš broj telefona? Broj drugog roditelja? Bliskih prijatelja? Baka? Vrijeme je da nauče.

10. Pranje rublja

To ih možete učiniti u fazama. Mala djeca mogu donijeti svoju prljavu odjeću i složiti čistu. Starija djeca mogu i više, primjerice pokrenuti mašinu, dodati sapun, prebaciti mokru odjeću u sušilicu itd. Oni neće živjeti s vama zauvijek, tako da u jednom trenutku moraju znati kako raditi ovaj kućanski posao.

11. Kako očistiti kuhinju

Čišćenje kuhinje više je od odlaganja čistog posuđa. Jednog će dana naša djeca imati svoje kuhinje — znaju li napuniti perilicu posuđa? Shvaćaju li da neke stvari treba prati ručno? Znaju li da je važno uzeti tanjur sa stola? Obavezno ih uključite u sve korake dok su još mali.

13 životnih vještina koje dijete treba znati od malih nogu
Shutterstock Kućanski poslovi prikladni za dijete staro 2 godine

12. Kako usisati i obrisati prašinu

Djeca trebaju znati osnovne kućanske poslove, kao što je usisavanje i brisanje prašine. Naravno, to ne moraju znati s tri godine, ali prije nego što krenu u školu bi trebali. Odlično je ako već znaju odložiti igračke, ali onda počinje dubinsko čišćenje i oni bi trebali biti dio toga.

13. Kako se brinuti za još jedno živo biće

Bilo da se radi o ribici kao kućnom ljubimcu, mački, bratu ili ostarjelim bakama i djedovima, čin i odgovornost brige o drugom živom biću je neprocjenjiva životna vještina. Od malih nogu ih uključite u ovakve poslove, stvorit ćete kod njih suosjećanje i potaknuti na izgradnju odnosa.