Ne postoji ispravan ili pogrešan način odgajanja djece, samo kako dijete prihvaća ili ne prihvaća vaš savjet i autoritet.

Predstavljamo vam 11 “lekcija o odgoju” od roditelja diljem svijeta i svaka od njih je jednako važna:

1. Norvežani u odgoju ne izbjegavaju rizične situacije

Istraživanja iz Norveške pokazuju da je dobro povremeno riskirati – na primjer, penjanje na drvo je dobro za djecu i zapravo ih čini sigurnijim. Na taj način dijete uči za šta je njegovo tijelo sposobno, ali i koliko je dobra njegova procjena izazova.

Penjanje na drvo je mnogo komplikovanije od penjanja na građevine predviđene za njega u parku, a takođe je i dosadno ili "previše bezbedno" za decu.

2. U Južnoj Koreji ne znaju za “dječji meni”

U zemljama s jačom i začinjenijom kuhinjom, poput Južne Koreje, djeca ne dobivaju posebne obroke. Odmalena ih se uči da jedu istu hranu koju jede cijela obitelj i da vole sve što je na stolu.

Jedući istu hranu s obitelji, potičemo djecu na široku paletu zdravih namirnica od najranije dobi i navikavamo ih da ne budu izbirljiva kada je hrana u pitanju.

3. U Kini postavljaju ciljeve izvan komforne zone

Kineski učitelji i roditelji kažu da je poticanje djece da marljivo rade za svoje ciljeve poput držanja jabuke nadohvat ruke. Morate napraviti savršenu udaljenost.

Ako je jabuka predaleko, mališani će biti obeshrabreni i bojati se uopće pokušati, dok ako je preblizu, nećete ih motivirati da pokušaju.

4. U Japanu je u redu je da se djeca posvađaju

To ne znači da se trebaju fizički svađati, ali roditelji iz Japana kažu da su svađe oko igračaka, male svađe zapravo dobre za djecu jer im daju priliku da dožive svađu, ali i način da sami pronađu način da je riješe.

Naravno, poželjno je da im svojim primjerom pokažete kako bi to trebalo izgledati, ali nemojte se osjećati obaveznim rješavati stvari umjesto njih. Umjesto toga, odmaknite se i pustite djecu da sama nađu rješenje problema.

5. Na sjeveru djecu izvode napolje svaki dan

U sjevernoj Europi gdje su zime oštre i jake, od djece se očekuje da se igraju vani svaki dan (čak i bebe imaju popodnevno spavanje dok su vani). U ovim krajevima postoji izreka: "Idi vani po kiši ili suncu". Ne postoji loše vrijeme, samo tanka odjeća.

6. U mnogim zemljama inzistira se na komunikativnosti i lijepom ponašanju

U zemljama diljem svijeta, od Francuske do Japana, pozdravljanje je uobičajena kultura i roditelji tome uče svoju djecu baš kao što mi učimo našu abecedu.

U Japanu čak postoje i vježbe pozdravljanja kojima se podučava ova važna vještina. Naučite svoju djecu na vrijeme da nisu sama, da postoje i drugi ljudi i da moraju poštovati i brinuti se za druge.

7. U Gvatemali djeca ne moraju dijeliti igračke

U studiji koja je uspoređivala američku i gvatemalsku malu djecu, gvatemalskoj je djeci bilo dopušteno da rade što god žele. Nikad im se ne zamjera što su dali igračku bratu ili sestri. Umjesto toga, oni su svoje dobivali dok nisu bili dovoljno stari da sami nauče dijeliti, za razliku od Amerikanaca koji svojevoljno i spontano počnu dijeliti i zrcaliti model koji im je pokazan kad su bili mali.

Odgoj djece diljem svijeta, 11 roditeljskih lekcija
Shutterstock 

8. U nekim je zemljama sasvim u redu da djeca spavaju pored roditelja

Često smo čuli da samostalno spavanje dovodi do toga da je dijete samostalnije. Unatoč tome, većina obitelji u Srednjoj i Južnoj Americi, Aziji i nekim dijelovima Europe spava sa svojom djecom.

Istraživanja su pokazala da su djeca koja dijele krevet s roditeljima puno neovisnija od djece koja spavaju sama.

9. Švedski roditelji nisu strogi

Švedski roditelji pokazuju da nisu prestrogi kada su djeca u pitanju. Imaju pristup da djeca trebaju pronaći svoj unutarnji glas i naučiti sama donositi dobre odluke.

Neke švedske predškolske ustanove imaju vježbu "nevidljive ograde" gdje svakodnevno vježbaju dječju samokontrolu.

10. U Brazilu vjeruju da je djecu najbolje odgajati u velikim obiteljima

Roditelji u cijelom svijetu dijele isto razmišljanje – odnosno djecu je najbolje odgajati kada u tome sudjeluje njihova šira obitelj, prvenstveno bake i djedovi.

U Brazilu mnoge obitelji žive u kući s više generacija, sa svim članovima obitelji, obično podijeljenim po katovima, što samo pomaže članovima obitelji da uskoče kada je potrebno.

11. Djeca u Finskoj imaju "posao" za igru

Djeca u Finskoj imaju puno više vremena za igru ​​i aktivnosti na otvorenom nego mi, bilo da se radi o skijanju, sanjkama ili samo trčanju.

I njihove škole traju kraće od naših, ponekad i nekoliko sati. Uglavnom, imaju puno više fakultativne nastave poput rezbarenja, kuhanja, glazbe i umjetnosti.

Izvorni: Yumama.rs