Ljubav i zdrav odnos s djetetom jedna su od najvećih životnih radosti. Ne samo da se vi zbog toga osjećate dobro kao roditelj, već i ulijevate osjećaj sigurnosti u dijete. Naime, emocionalna povezanost vas i djeteta osigurava da se ono osjeća sigurno, podržano i shvaćeno. Kako ju postići? Psiholog Mark Travers je za portal Psychology Today otkrio 3 učinkovita načina...

1. Igrajte se s djecom
Istraživanja pokazuju da djeca kroz igru razvijaju pažnju, socijalne vještine, kreativnost, sposobnost obrade emocija i intelektualne sposobnosti. Uz to, zajednička igra djeci daje priliku da vas vide kao saveznika, a ne kao protivnika koji im neprestano nešto naređuje.

2. Pokažite interes za to kako im je prošao dan
Istraživanje je pokazalo da djeca koja redovite objeduju sa svojim roditeljima i obitelji boljeg su zdravlja i imaju kvalitetnije prehrambene navike, jače mentalne, emocionalne i socijalne sposobnosti, bolje se ponašaju i imaju viši akademski uspjeh. Ako vam to nikako ne polazi za rukom družite se prije spavanja. To je također prilika da s djecom razgovarate o njihovom danu.

3. Možete imati visoka, ali opet realna očekivanja
Istraživanje je pokazalo da visoka akademska očekivanja od djece mogu dovesti do boljih rezultata u školi i mogu pomoći djeci da dulje ustraju u teškim zadacima. Visoka očekivanja također su povezana sa socijalnom otpornošću. Međutim, važno je razlikovati visoke standarde od perfekcionizma.

Psiholog otkriva 3 načina kako izgraditi emotivnu vezu s djetetom
Shutterstock Zajednička igra djeci daje priliku da vas vide kao saveznika